Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Χ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ 75 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ





Βιβλιογραφια 1. «Ο Γρίβας και η «Χ». Το χαμένο αρχείο» Σπύρος Παπαγεωργίου, εκδόσεις «Νέα Θέσις»
2. «Οργάνωσις «Χ», τρία χρόνια, τρεις αιώνες», Όμηρος Παπαδόπουλος. Εκδόσεις «Νέα Θέσις»
3. «Το έπος του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη», Ν. Σαμουήλ, εκδόσεις «Ελεύθερη Σκέψις»

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής εισέρχονται στην Αθήνα στις 27 Απριλίου 1941. Ο αντιστράτηγος Τσολάκογλου έχει υπογράψει την παράδοση των ελληνικών στρατευμάτων. Η Γερμανική σημαία κυματίζει στην Ακρόπολη. Ο Γολγοθάς της Γερμανικής κατοχής για τον λαό της Αθήνας μόλις έχει ξεκινήσει….

ΙΔΡΥΣΗ- ΗΓΕΣΙΑ- ΣΚΟΠΟΙ

Η ίδρυση της αντιστασιακής οργάνωσης «Χ» έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 1941 υπό  άκρα μυστικότητα  όπως άλλωστε υποδηλώνει και το όνομα της. Ιδρυτής και αδιαφιλονίκητος ηγέτης της υπήρξε ο αντισυνταγματάρχης πεζικού Γεώργιος Γρίβας. Ο Γρίβας ήταν ένας έμπειρος αξιωματικός με μάχιμη υπηρεσία στην Μικρασιατική εκστρατεία όσο και στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940. Είχε φήμη άριστου επιτελικού αξιωματικού με γνώσεις και αδάμαστη θέληση. Στο παρουσιαστικό βέβαια, ομολογουμένως έχανε. Ήταν κοντός, μικρόσωμος και γενικά το παρουσιαστικό του κάθε άλλο παρά επιβλητικό ήταν.
Η έλλειψη φυσικών χαρισμάτων αντισταθμιζόταν με μια αποφασιστικότητα, μια άκρατη ζωτικότητα και δραστηριότητα, υπερκαλυπτόταν από την απόλυτη πίστη του Γρίβα στην Ελλάδα και στα πεπρωμένα της. Είχε συγκροτημένη ιδεολογία τόσο κοινωνική όσο και εθνική, την οποία δεν απέβαλλε καθ’όλη την διάρκεια του πολυκύμαντου βίου του.
Ο Γρίβας ήταν αποφασισμένος να αντισταθεί στον κατακτητή βοηθώντας την Βασιλική κυβέρνηση που ήταν εξόριστη στην Μ. Ανατολή. Άρχισε με άκρα μυστικότητα να μυεί κατώτερους εν ενεργεία έλληνες αξιωματικούς εκμεταλλευόμενος τις γνωριμίες του και την θέση του στα αρχεία του Ελληνικού στρατού. ΤΟ 1942 ήρθε σε επαφή με άλλες αντιστασιακές οργανώσεις (ΡΑΝ, «στρατιωτική ιεραρχία», «Τρίαινα», «ΣΕΟΜ») καθώς και με τον Παπάγο. Παράλληλα είχε σημαντικές επαφές με τον Αρχιεπίσκοπο Χρύσανθο, τον πρώτο αντιστασιακό, ο οποίος είχε εκθρονιστεί γιατί αρνήθηκε να ορκίσει την πρώτη κατοχική κυβέρνηση. Ο αρχιεπίσκοπος είχε συνεχή επαφή με την εξόριστη ελληνική κυβέρνηση και ήταν αυτός ήταν που καθοδήγησε και όρκισε τον Γρίβα στους εθνικούς σκοπούς της οργάνωσης.
Οι σκοποί της οργάνωσης ήταν
1.      Απελευθέρωση της Ελλάδος
2.      Αποκατάσταση επαφής με τους Συμμάχους και πίστη στην Βασιλική κυβέρνηση της Μ. Ανατολής
3.      Παροχή πολύτιμων πληροφοριών και άλλων υπηρεσιών στους συμμάχους.
4.      Οργάνωση αγωνιστικών ένοπλων πυρήνων σε όλη την Αθήνα με σκοπό την εκπλήρωση των στόχων αυτών.

ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ

Η ιδεολογία των «Χιτών» μπορεί να καθοριστεί αδρά με το τρίπτυχο «Απελευθέρωση της Ελλάδος – Βασιλεία – Αντικομουνισμός».
Αν και ο καθαρά αθηναϊκός χαρακτήρας της οργάνωσης δυσκόλευε την ένοπλη αντίσταση και δολιοφθορά κατά των Γερμανών η αντι-κατοχική δραστηριότητα που ανέπτυξε δεν ήταν ευκαταφρόνητη όπως θα δούμε. Ο φιλο-συμμαχικός και φιλο-Αγγλικός χαρακτήρας της οργάνωσης ήταν φανερός από τις αγωνιώδεις προσπάθειες των ηγετών της να προσφέρουν υπηρεσίες, να έρθουν σε επαφή και τελικά να νομιμοποιηθούν ως αναγνωρισμένη αντιστασιακή οργάνωση από το στρατηγείο της Μ. Ανατολής.
Άλλο βασικό γνώρισμα των «Χιτών» ήταν η απόλυτη πίστη τους στον θεσμό της βασιλείας και στο πρόσωπο του Γεωργίου Β που συνοδευόταν με μια διάχυτη καχυποψία για τα αστικά κόμματα που οι «Χίτες» τα χαρακτήριζαν ως «πλουτοκρατικά» και τα κατηγορούσαν ως αδύναμα να αντισταθούν στον επαπειλούμενο κομμουνιστικό κίνδυνο.
Για τους «Χίτες» την νομιμότητα την συμβόλιζε το στέμμα, ενώ ήταν όλοι θαυμαστές του Ιωάννη Μεταξά και του καθεστώτος του της 4ης Αυγούστου που είχε καταλύσει τον διχαστικό κοινοβουλευτισμό και είχε προετοιμάσει την χώρα για το έπος του 1940.
Η τελευταία ιδεολογική συνιστώσα της «Χ», και κατά την γνώμη μου καθοριστικότερη για την φυσιογνωμία της οργάνωσης, ήταν ο φανατικός αντι-κομμουνισμός. Η ηγεσία της οργάνωσης θεωρούσε τον κομμουνισμό ύπουλο εχθρό της εθνικής ιδέας, θωρούσε ότι σταθερά υπέσκαπτε την ελληνική κυριαρχία στις βόρειες επαρχίες της χώρας συνεργαζόμενος με Βούλγαρους και Γιουγκοσλάβους κομμουνιστές που ήθελαν την απόσχιση τμήματος της Μακεδονίας από την Ελλάδα. Ο Γεώργιος Γρίβας σε αναρίθμητες αναφορές του στην κυβέρνηση του Καΐρου προειδοποιούσε για τον κομμουνιστικό κίνδυνο, τονίζοντας ότι η ένοπλη αναμέτρηση είναι αναπόφευκτη, ζητώντας επίμονα την παύση συμμαχικών ρίψεων πολεμοφοδίων και πυρομαχικών στον ΕΛΑΣ.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ

Η οργάνωση «Χ» αριθμούσε γύρω στους 250 μόνιμούς αξιωματικούς και 3000 ενόπλους διασκορπισμένους σε όλη την Αθήνα. Ο οπλισμός τους ήταν κακός και όχι ενιαίος. Η οργάνωση τους ήταν ικανοποιητική και τα στελέχη της μαχητικά.
Η πρώτη εμφάνιση των «Χιτών» έλαβε χώρα το πρωινό της  6ης Απριλίου 1942, πρώτης επετείου της γερμανικής κατάκτησης. Έκπληκτοι οι Αθηναίοι αντίκρισαν συνθήματα κατά του κατακτητή γραμμένα στους τοίχους. «Όλα για την Ελλάδα», «Κάτω οι Γερμανο-ιταλοί», «θάνατος στους Βούλγαρους» όλα γραμμένα την προηγούμενη νύχτα από τα παλικαριά της «Χ».
Την ίδια χρονιά η οργάνωση φυγάδευσε 100 έλληνες αξιωματικούς στην Αίγυπτο, από τους οποίους πολλοί ήταν μέλη της (Τσίχλης, Παπαδάτος, Κουβαράκης, Τσάκωνας, Μαχαίρας κτλ) . Οι αξιωματικοί αυτοί στελέχωσαν τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις της Μ. Ανατολής, πολέμησαν γενναία και στο Ελ-Αλαμέιν και στο Ρίμινι, μένοντας πιστοί στην νόμιμη κυβέρνηση κατά τα θλιβερά γεγονότα της κομμουνιστικής στάσης το 1942.
Αρχές του 1943 οργανώνεται γραφείο πληροφοριών στην οδό Πατησίων 9 υπό τον Παντελή Πολύζο. Το γραφείο αυτό συγκεντρώνει πολύτιμες πληροφορίες που μετά από διασταύρωση και έλεγχο προωθούνταν στους Συμμάχους μέσω της υπηρεσίας «force 133» της οργανώσεως «ΚΟΔΡΟΣ»  του Αριστείδη Πηλαβάκη, απεσταλμένου της κυβέρνησης.
Την 25η Μαρτίου του 1943 η οργάνωση ετοιμάζει ένα φιλόδοξο σχέδιο. Την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου στρατιώτη κυριολεκτικά κάτω από την μύτη του κατακτητή. Το σχέδιο προέβλεπε αιφνιδιαστική προσέλευση πολλών «χιτών» από διαφορετικές κατευθύνσεις για να πλαισιώσουν τον καταθέτοντα μονόχειρα (ανάπηρο του ελληνο-ιταλικού πολέμου) Χρήστο Ευθυμάκη.
Πράγματι την συμφωνημένη στιγμή προσήλθε αιφνιδιαστικά στον Άγνωστο στρατιώτη ο νέος άνδρας κρατώντας το στεφάνι με τα διακριτικά της «Χ» ενώ εκατοντάδες μέλη της οργάνωσης έψαλλαν σε στάση προσοχής τον εθνικό ύμνο με δάκρυα στα μάτια. Η βίαιη επέμβαση των αρχών θα ήταν καίρια για την σύλληψη πολλών μελών της οργάνωσης αν τα μέλη της ελληνικής χωροφυλακής δεν τους φυγάδευαν.
Τον Αύγουστο του 1944 η «Χ» υπό της διαταγές του στρατιωτικού απεσταλμένου της κυβέρνησης εθνικής ενότητος Π. Σπηλιοτόπουλο ανέλαβε την μεταφορά οπλισμού από το Πόρτο-Ράφτη στην Αθήνα.



Διώξεις των μελών της Χ απο τους Γερμανούς και τις κατοχικές αρχές 

1)  Τήν 22-10-42 εϊς τίνα διαδήλωσιν μελών της οργανώσεως έπί τις ευκαιρία της κηρύξεως τον Έλληνοΐταλικοϋ πολέμου συνελήφθη ό Κουρουπός Σπυρ. Ούτος κατεδικάσθη εις φυλάκισιν.
     2
)  Κατά μήνα "Οκτώβριον 1942 συνελήφθη ύπό των Γερμανών ό Δημ.Κουρουπός μέλος της "Οργανώσεως, ως ανήκων εϊς άντιγερμανικήν όργάνωσιν. Ούτος καταδικασθείς μετεφέρθη εις Γερμανίαν.
    3)
Τήν 24-4-43 συνελήφθη ύπό Ιταλών ό Καροϋσος Γεώργιος μέ την κατηγορίαν οτι ανήκει εις όργάνωοιν στρεφομένην εναντίον του κατακτητοΰ.
4)  Οι Γερμανοί τήν 25-3-43 επεχείρησαν νά συλλάβουν εΐς τάς οικίας των 6 αξιωματικούς της οργανώσεως. Ή απόπειρα των απέβη άκαρπος καϊ τοΰτο διότι απαντά τά στελέχη της όργανώακως λόγω της απηνούς διώξε­ ως των έκ μέρους των κατακτητών δέν διέμενον εϊς τάς οικίας των.
5)Τήν 3-8-43 συνελήφθη ύπό Ιταλών ό λοχαγός τοΰ πυρ/κοϋ Τούμπας. Οΰτος άπεφυλακίοθη τήν 8-4-44.
    6) Τον Νοέμβριων ] 943 συνελήφθη παρά τών Γερμανών παρά χό Κουκάκι ό οπλίτης ημών Παπαδόπουλος Θεμιστοκλής όστις έφερε μεθ' έαυτοϋ χειροβομβίδα Ούτος καταδικασθείς εις θάνατον έτυφεκίσθη την 10ην Ια­νουαρίου 1944.
7)Κατά μήνα Δεκεμβριον 1943 συνελήφθη ή αδελφή τοϋ ανωτέρω Δέ­σποινα Παπαδοπούλου, ώς ανήκουσα εις την αργάνωσιν. Αϋτη έφυλακίσθη επί μακρόν, άποφυλακιαθεΐσα μέ την εισοδον τών "Αγγλικών στρατευμάτων εις Αθήνας.
8)Τήν 2-1-44 συνελήφθησαν παρά Ιταλών στρατιωτών οι όπλΐται της οργανώσεως Τογκας Δημήτριος και Κυριάκου Νικόλαος, διότι κατά Δεκέμβριον τοΰ 1943 είχον αγοράσει εν κιβώτιον χειροβομβίδων δια λογαριασμόν της οργανώσεως.
Ούτοι έπροδόθησαν παρά του μεσιτεύσαντος διά την άγοράν, όστις άνηκε εις τό ΕΑΜ.
Ούτοι κατεδικάσθησαν εις θάνατον,πλην δοθείσης εις αυτούς χάριτος, παρέμεινον εις τάς φύλακας επί 15 μήνας.
9)Τήν 23-3-44 συνελήφθη παρά Γερμανών τών ΣΣ ό "Ανθυπολοχαγός πυροβολικού Κοβάτσος Κωνσταντίνος, κατηγορηθείς ότι άνηκε εις όργάνωοιν συνεργαζομένων μετά της "Αγγλικής μυστικής υπηρεσίας. Ούτος υπε­βλήθη είς φρικτά βασανιστήρια, άπεψυλακίσθη δε τόν Σεπτέμβριον 1944 μέ τάς αθρόας αποφυλακίσεις.
10)Τήν 10-4-44 συνελήφθη παρά της Γερμανικής μυστικής αστυνο­μίας ό "Ανθυπολοχαγός πυροβολικού "Αντωνακέας "Αριστομένης. Τοϋ άπεδόθη κατηγορία επί κατασκοπεία, όπως συνέβαινε συνήθως δι' άπαντα τα μέλη της οργανώσεως, και τοΰτο διότι οι Γερμανοί είχον τήν έντύπωσιν, ότι ή όργάνωσις έξηρτάτο έκ τοϋ Άγγλικοΰ στρατηγείου τής Μ. Ανατολής.
Ούτος κατεδικάσθη είς θάνατον, μετατραπείσης δέ είτα τής ποινής του είς 15ετή είρκτήν μετεφέρθη είς Γερμανίαν.
11)Τήν 13-5-44 συνελήφθη είς Ν. Κόσμον παρά τών Γερμανών ό 'Αργύριος Σαμπάνης μέ τήν κατηγορίαν οτι είς τό κατάστημα του συνεδρίαζον μέλη τής οργανώσεως.
       Ούτος άπεφυλακίσθΐ] μέ τήν άποχώρηοιν των Γερμανικών στρατευμάτων.
12)Τήν 13-5-44 συνελήφθη και έφυλακίσθη υπό τών Γερμανών ή αδελφή τοϋ ταγματάρχου πεζικού Μπουομπουρέλη Ιωάννου, διότι δεν άνευρέθη ό αδελφός της όστις άνήκεν εις τό έπιτελεϊον τής όργανώοεως «Χ». Αϋτη άπεφυλακίσθη τόν Σεπτέμβριον 1944 μέ τάς αθρόας αποφυ­λακίσεις.
13)Τήν 15-5-44 συνελήφθη και έφυλακίσθη ή σύζυγος τοϋ λοχαγοϋ πεζικού Τσίχλη Γεωργ. διότι δεν άνευρέθτ( ό σύζυγος της,  Οστις ήτο διοικητής τμήματος της οργανώσεως «Χ» και εΐχεν έπαψήν μετά της "Αγγλικής μυστικής υπηρεσίας. Αυτη άπεφυλακίσθη τον Σεπτέμβριον 1944 με τάς αθρόας αποφυλακίσεις.
14)Τον Αΰγουστον 1944 Γερμανοί τών Σ.Σ. περιεχ.ύκλωσαν την επί της όδοΰ Χάριτος 6 οίκίαν εις ην διέμενον 4 αξιωματικοί της οργανώσεως, χωρίς νά επιτύχουν την αύλληψίν των λόγω απουσίας των.
15)Τήν 9-9-1944 Γερμανοί τών Σ.Σ. περιεκύκλωσαν οίκίαν έπί τηςπλατείας Κολωνακίου εις ην διέμενεν ομάς 9 ανδρών της οργανώσεως. Τού­τους άφοϋ συνέλαβον ώδήγησαν εις Χαϊδάρι κατασχέσαντες 9 τυφέκια, 4χειρορομβίόες και 3 πιστολια ευρεθέντα εντός της οικίας. Εΐς τούτων ό Εύελπις Σπυράκης εΐχε συμπεριληφθη μεταξύ τών 70 οιτινες επρόκειτο νά τυφεκισθοϋν ύπό τών Γερμανών. Γενομένης όμως νέας καταμετρήσεως ευρέθη 71ος και ούτω διέφυγε την έκτέλεοιν.
16)Τόν Σεπτέμοριον 1944 συνελήφθη ύπό της Γερμανικής "Αστυνο­μίας εντός τοϋ εργοστασίου «ΒΙΟ» ό Καραμένης Δημ., μέλος της οργανώ­σεως, διά τήν Έθνικιστικήν του δράσιν.  Τούτου αγνοείται ή τύχη.
17)  Ό αρχηγός της οργανώσεως Άντ/χης Γρίβας Γ. υπέστη απηνή δίωξιν ύπό τών Γερμανών, άναφέρομεν μόνον ολίγα περιστατικά:
         α) Τήν 24.3.43 Οργανα της ΓΚΕΣΤΑΠΟ άπεπειράθησαν νά τον ουλλάβουν εις τό γραφεΐον του (οδός Πανεπιστημίου 18) εϊτα είς τήν οίκίαν του (Νηλέως 6) άνευ αποτελέσματος. Τήν άπόπειράν των ταύτην έπανέλαβον και τήν έπομένην εις τήν οίκίαν του και πάλιν άνευ άποτελέαματος.
         β) Ή άναζήτησίς του ήτο τόσον δραστήρια έκ μέρους τών Γερμανών ώστε αυτή δέν διέφυγε, φαίνεται, και τής προσοχής ημετέρων αστυνομικών. Τούτου ένεκα ανώτερος αστυνομικός ειδοποίησε τόν άρχηγόν τής οργα­νώσεως νά προφυλαχθή διότι οι Γερμανοί έδωσαν έντολήν είς τά όργανα του νά συλληφθή οπωσδήποτε.
         γ) "Ατομον όπερ ηθέλησε νά τήρηση τήν άνωνυμίαν έπληροφόρηοε άξιωματικόν τής οργανώσεως ότι κατ' ακριβείς πληροφορίας του οι Γερ­μανοί προσέφεραν σεβαστόν χρηματικόν ποσόν είς πράκτορας των διά κατάδοσιν ή σύλληψιν τοϋ "Αρχηγού τής οργανώσεως.
δ) Κατά μήνα Ίούλιον 1943 συνελήφθη ύπό τών Γερμανών ό λοχαγός τής οργανώσεως Βασιλαράκος μέ τήν κατηγορίαν οτι άνήκεν είς τήν όργάνωσιν και είργάζετο κατά τών Γερμανών. Οΰτος έπιέσθη νά αποκάλυψη ποΰ εύοίσκετο ό "Αρχηγός τής οργανώσεως. Έκ τών ερωτήσεων των διεπίστωσεν ότι ή κατά του Αρχηγού κατηγορία ήτο ότι ούτος εϋρίσκετο εν έπαφη μέ τους έν Καΐρο δι' ασυρμάτου κ.λ.π.


ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ

Όπως έχει ήδη αναφερθεί μια ιδεολογική άβυσσος χώριζε την «Χ» και τις κομμουνιστικές οργανώσεις (ΕΑΜ, ΕΛΑΣ κτλ). Το ΕΑΜ εγκαινίασε της επαφές του με την «Χ» προσπαθώντας δήθεν να έρθει σε συνεννόηση για κοινή δράση, προτείνοντας την στρατιωτική αρχηγεία στον Γρίβα. Ήταν μια πάγια κομμουνιστική πρακτική να προτείνει σε μόνιμους αξιωματικούς αξιώματα, ώστε να τους προσεταιρίζεται, βελτιώνοντας έτσι το στρατιωτικό επίπεδο των οργανώσεων τους και αποδυναμώνοντας ταυτόχρονα τους εμβρυακούς εθνικιστικούς σχηματισμούς (π.χ. Μπαρτζώτας, Μπακιρτζής, Σαράφης κτλ).
Φυσικά ο Γρίβας αρνήθηκε και οι σχέσεις τον οργανώσεων μπήκαν σε μια περίοδο έντασης. Οι κομμουνιστές έδειξαν καθαρά τις διαθέσεις τους για την μονοπώληση του αντιστασιακού αγώνα, διαλύοντας την ΕΚΚΑ και δολοφονώντας τον συνταγματάρχη Ψαρό και τους άνδρες του, διαλύοντας την αντιστασιακή ομάδα των Κωστόπουλου και Σαράφη, εξαπολύοντας συνεχείς επιθέσεις στην Π.Α.Ο. στην Β. Ελλάδα και τελικά επιτιθέμενοι με μένος στον ΕΔΕΣ του Ζέρβα, την πιο αξιόλογη εθνικιστική οργάνωση τότε.
Ο ΕΛΑΣ δεχόμενος μια σημαντική υλικο-στρατιωτική και οικονομική βοήθεια από τους Βρετανούς και ακολουθώντας μια παρελκυστική τακτική, είτε με προπαγανδιστικά εθνικο-πατριωτικά συνθήματα που συγκινούσαν εύλογα όλους, είτε με την πειθώ, είτε με την βία, μέχρι το τέλος του 1943 είχε επικρατήσει πλήρως στην ύπαιθρο.

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ….

Ήδη την άνοιξη του 1943 ξεκινούν οι πρώτες έντονες προστριβές μεταξύ ΕΑΜ και «Χ».  Το ΕΑΜ διέδιδε ότι η «Χ» συνεργαζόταν με τους Γερμανούς, ότι τα μέλη της είναι φασίστες Γκεσταπίτες κτλ. Το χάσμα βάθαινε και σύντομα άρχισαν οι εκατέρωθεν εκτελέσεις. Το ποιός άρχισε, το ποιός χτύπησε πρώτος είναι μάλλον δευτερεύον. Η ΟΠΛΑ εκτέλεσε εν ψυχρώ τον Ιωάννη Καπράλο τον Οκτώβριο του 1943 και η «Χ» απάντησε με ολομέτωπη επίθεση σε αποθήκη πυρομαχικών της ΟΠΛΑ στον Βύρωνα.
Το ΕΑΜ απάντησε με δυο απόπειρες δολοφονίας κατά του Γρίβα ενώ συνολικά την εξεταζόμενη έγιναν σαράντα δολοφονίες αξιωματικών και οπλιτών της «Χ». Ο Γρίβας κρυβόταν πλέον σε ένα σπίτι στο Κολονάκι, στέλνοντας επείγουσες αναφορές στον Γ. Παπανδρέου όλες προειδοποιητικές για την επικείμενη αναμέτρηση.
Ο ιστορικός και στρατηγικός τόπος του Θησείου είχε καταστεί στην κυριολεξία η «φωλιά» των Χιτών. Η πλειοψηφία των κατοίκων ήταν εθνικιστές ενώ εκεί διέμενε και ο ίδιος ο Γρίβας (Νηλέως 1). Ήδη τον Σεπτέμβριο του 1944 με την σταδιακή αποχώρηση των  Γερμανών, οι Χίτες είχαν καταλάβει στρατιωτικά την περιοχή, με ένα μεγάλο τμήμα του να στρατωνίζεται σε δημοτικό σχολείο της περιοχης. Ο ΕΛΑΣ με 2 επιθέσεις στην περιοχή, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο προσπάθησε να εξουδετερώσει την «Χ» χωρίς όμως αποτέλεσμα.  Ο ΕΛΑΣ  Θησείου συνεχώς ενισχυόταν προετοιμαζόμενος για την τελική αναμέτρηση….
Μέσα σε αυτή την τεταμένη ατμόσφαιρα, εισήλθε στην Αθήνα η κυβέρνηση εθνικής ενότητος του Γ. Παπανδρέου. Ο ίδιος  ο πρωθυπουργός αυτοπροσώπως πήγε στο Θησείο και ζήτησε την άμεση αποστράτευση της «Χ» και την κατεδάφιση κάποιων ασήμαντων οχυρωματικών έργων που είχαν γίνει.  Βέβαια ο Θεμιστοκλής Τσάτσος, μέλος της κυβέρνησης και πρόεδρος της Δημοκρατίας το 1974, επισκέφτηκε και αυτός το Θησείο, συνεχάρη τον Γρίβα και μίλησε και σε συγκέντρωση των Χιτών στην Πλατεία Θησείου. Η κεντρική πάντως επιλογή του Παπανδρέου ήταν η αποφυγή και της παραμικρής πρόκλησης στους κομμουνιστές. Ήθελε, και ήταν λογικό, μια αναίμακτη απελευθέρωση και μια τίμια συνεννόηση με την Αριστερά….
Αυτό όμως ήταν αδύνατον. Ο πειρασμός της ανάληψης της εξουσίας για τους κομμουνιστές ήταν μεγάλος. Τα μικρά στρατιωτικά τμήματα που διέθετε η κυβέρνηση (Άγγλοι, Ορεινή Ταξιαρχία «Ρίμινι», Χωροφύλακες), φάνταζαν αδύναμα να αντιπαρατεθούν με την υπεροπλία του ΕΛΑΣ. Η ρήξη έλαβε χώρα όταν οι κομμουνιστές αρνήθηκαν να αποστρατευθούν και να παραδώσουν τα όπλα, υπαναχωρώντας από τις συμφωνίες που είχαν υπογραφεί. Στο συλλαλητήριο της Αριστεράς στις 3.12.1944, έπεσαν πυροβολισμοί στο άοπλο πλήθος από Κυβερνητικό κτίριο μετά από επίθεση σε αυτό από ένοπλους αριστερούς που βρίσκονταν στο πλήθος . Η μάχη για την Αθήνα ξεκινά…

ΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ ΚΑΙ Η «Χ» – Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ

Το μεσημέρι της 3ης Δεκεμβρίου του 1944 στην περιοχή του Θησείου υπήρχαν μόνο 120 Χίτες με δέκα αξιωματικούς λόγω της διαταγής της κυβέρνησης για απομάκρυνση των Χιτών που στρατωνίζονταν σε παρακείμενο Δημοτικό Σχολείο. Μια δεύτερη ομάδα Χιτών υπεράσπιζαν 2 φυλάκια στην οδό Σόλωνος, ενώ Χίτες στελέχωσαν την μονάδα Εθνοφρουράς που σχημάτιζε πρόχειρα η κυβέρνηση.
Η κομμουνιστική πίεση στο Θησείο, ξεκίνησε με σποραδικούς πυροβολισμούς το μεσημέρι. Το απόγευμα έλαβε χώρα συντονισμένη κομμουνιστική επίθεση από τέσσερις κατευθύνσεις, με κυριότερη αυτή του Αστεροσκοπείου. Η επίθεση ήταν σφοδρή και έλαβαν μέρος συνολικά 3.000 κομμουνιστές. Οι Χίτες με επίκεντρο το σπίτι του Γρίβα, είχαν μετατρέψει το Θησείο σε φρούριο-ασπίδα της αμυντικής προσπάθειας των κυβερνητικών. Σε όλες τις κομμουνιστικές επιθέσεις των πρώτων ημερών παρά την συντριπτική αριθμητική και υλική υπεροχή των αντιπάλων τους, πολέμησαν γενναία, με αυτοθυσία μέχρι το θάνατο. Γνώριζαν άλλωστε ότι σε περίπτωση ήττας δεν θα υπήρχε έλεος για κανέναν.
Οι κομμουνιστές έκαναν επιθέσεις με μένος, κατά κύματα, αλλά ανοργάνωτα. Οι Χίτες αντίθετα ήξεραν και είχαν οργανώσει επιτυχημένα την τοποθεσία ενώ είχαν και το πλεονέκτημα ότι ήταν υπό κάλυψη. Αλλά δεν περιορίστηκαν μόνο σε άμυνα. Διεξήγαγαν 2 επικές αντεπιθέσεις καταλαμβάνοντας 2 εχθρικές θέσεις, ένα πολυβολείο των κομμουνιστών επί της οδού Γαλάτειας καθώς και τον λεγόμενο από τους κομμουνιστές τότε, «στοιχειωμένο πύργο».
Το δεύτερο τμήμα των Χιτών όπως είπαμε είχε επανδρώσει 2 κρίσιμα φυλάκια στην οδό Σόλωνος.  Εκεί αμύνθηκαν οι Χίτες ηρωικά κατά των επιθέσεων των κομμουνιστών για τέσσερις κρίσιμες ημέρες. Στις 8 Δεκεμβρίου οι υπερασπιστές των φυλακίων είχαν απώλειες το ήμισυ της δυνάμεως τους και πλήρη έλλειψη πυρομαχικών, ύδατος και τροφίμων. Αποφάσισαν να απαγκιστρωθούν την νύχτα υποχωρώντας «ταράτσα-ταράτσα», κάτι που τελικά επετεύχθη χωρίς απώλειες.
Πολύτιμη ήταν και η επέμβαση του 2ου Λόχου των ηρωικών Χιτών στην λυσσαλέα μάχη του Συντάγματος Χωροφυλακής στου Μακρυγιάννη. Εκεί οι Χίτες επάνδρωσαν θέσεις στην Λεωφόρο Συγγρού όπισθεν των επιτιθέμενων κομμουνιστών ανακουφίζοντας τους ηρωικούς Χωροφύλακες που ως τότε είχαν δεχτεί την μεγαλύτερη πίεση (πάνω από 10.000 ένοπλοι κομμουνιστές επιτέθηκαν συνολικά!!!).

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ

Για δύο κρίσιμες μέρες οι Χίτες του Θησείου σταμάτησαν τους κομμουνιστές στον τομέα  του Θησείου. Χωρίς την απελπισμένη αυτή άμυνα οι κομμουνιστές θα βάδιζαν ως το Σύνταγμα και θα συνελάμβαναν τον Γ. Παπανδρέου και την ελληνική κυβέρνηση. Οι 2 αυτές ημέρες έδωσαν την ευκαιρία στον στρατηγό Σκόμπυ να οργανώσει τις δυνάμεις του και να ανταπεξέλθει στις κομμουνιστικές επιθέσεις. Την επόμενη ημέρα Βρετανικές δυνάμεις περισυλλέγουν τους λίγους ηρωικούς Χίτες που είχαν απομείνει χωρίς πυρομαχικά, αντικαθιστώντας τους. Χαρακτηριστικό της σφοδρότητας της αναμέτρησης στο Θησείο ήταν ότι η «Χ» είχε το ήμισυ της δυνάμεως της σε νεκρούς και τραυματίες, ενώ οι αντίστοιχες απώλειες των κομμουνιστές ανήλθαν σε 750 νεκρούς και τραυματίες.
Γενικά η συμβολή της «Χ» και των χωροφυλάκων του Συντάγματος Μακρυγιάννη στην ελληνική νίκη ήταν κρίσιμη, λόγω κυρίως του παθιασμένου μίσους των κομμουνιστών εναντίον τους που τύφλωνε την ηγεσία τους. Έτσι ο Σιάντος, ο Μπαρτζώτας και οι άλλοι ερυθροί ηγέτες αντί να παρακάμψουν εύκολα τους δύο θύλακες εθνικιστικής αντίστασης και να βαδίσουν ήσυχα ως το Σύνταγμα για να συλλάβουν την κυβέρνηση Παπανδρέου, διέταζαν άσκοπες, πρόχειρες και ανοργάνωτες επιθέσεις αυτοκτονίας των οπαδών τους κατά οχυρωμένων σημείων. Διαβάζοντας τα κομμουνιστικά αρχεία της εποχής αντιλαμβάνεται τις εμμονές της ηγεσίας τους και την πλήρη απώλεια ελέγχου και αυτοκυριαρχίας τους.
Όλες οι κομμουνιστικές αναφορές για τα «δεκεμβριανά» κάνουν λόγο για χιλιάδες ένοπλους Χίτες που ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια παντού, για φανταστικές κομμουνιστικές νίκες εις βάρος τους, για καταυλισμούς Χιτών στον Πειραιά, για θύλακες Χιτών σε αθηναϊκά ξενοδοχεία που εξολοθρεύτηκαν, Χίτες και στην Καισαριανή κτλ
Ο φόρος αίματος της «Χ» ήταν πολύ βαρύς. Δεκάδες νεκροί στο πεδίο της τιμής σφράγισαν με το αίμα τους την ελευθερία της Ελλάδος από το «Σιδηρούν Παραπέτασμα» που ήδη είχε αγκαλιάσει τα υπόλοιπα Βαλκάνια. Αυτός ο φόρος αίματος ήταν διπλός γιατί κατά την διάρκεια της κατοχής της Αθήνας από τον ΕΛΑΣ, η τρομοκρατική κομμουνιστική οργάνωση ΟΠΛΑ εξετέλεσε δεκάδες μέλη της «Χ» ανάμεσα σε άλλους εθνικόφρονες πολίτες, σε ένα άνευ προηγουμένου όργιο αίματος και ερυθρής τρομοκρατίας.
Όταν οι παραζαλισμένοι Έλληνες αστοί στις κρίσιμες μέρες του Δεκέμβρη κλείδωναν τις πόρτες των σπιτιών τους και έσφιγγαν το μαξιλάρι στο κεφάλι τους, αυτοί οι λίγοι άνδρες με πίστη και ανδρεία όρθωσαν το ανάστημα τους κατά των παραστρατημένων από απατηλά συνθήματα, συμπατριωτών τους.

Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΗΜΕΡΑ

Σήμερα, υπό το πυροτέχνημα της δήθεν εθνικής συμφιλίωσης, όλα τα ΜΜΕ και οι πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδος συστηματικά (και ορθώς κατά την γνώμη μου) εκθειάζει τους αντιστασιακούς αγώνες των Αριστερών, ενώ ως ένα σημείο νομιμοποιεί και την ανταρσία του 1946-1949. Για τις εθνικές δυνάμεις που πολέμησαν και αγωνίστηκαν ώστε σήμερα οι μάνες μας να μην κάνουν πεζοδρόμιο και να έχουμε αυτοκίνητα και όχι ποδήλατα, υπάρχει είτε αποσιώπηση είτε αναφορές γεμάτες ψέμα, χωλή και μίσος.
Αναρωτιέμαι αν οι κομμουνιστές συνελάμβαναν στις 3 Δεκεμβρίου του 1944 τον περίφημο «Γέρο της Δημοκρατίας» και τον διαπόμπευαν με κλοτσιές, σπρωξιές και φτυσίματα στους δρόμους των Αθηνών θα υπήρχε πρωθυπουργικός θώκος για να διεκδικήσει ο Αμερικανοτραφείς μυστακοφόρος εγγονός του? Η μάλλον θα υπήρχε γενικώς σήμερα ο εγγονός του?
Είμαι αναφανδόν υπέρ της εθνικής συμφιλίωσης και του καταλαγιασμού των παθών. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να τιμώνται οι αγωνιστές και των δύο παρατάξεων (εθνικιστές-κομμουνιστές) (όπως π.χ. στην Ισπανία), και να πάψει αυτή η εκστρατεία ψεύδους και λάσπης κατά των εθνικιστών.

Εκθέσεις της Χ πρός το Στρατηγείο Μέσης Ανατολής
   

    
 


Έκθεσις πεπραγμένων υπό μελών της οργανώσεως  Χ   εν συνεργασία μετά της Αγγλικής κατασκοπείας, κατά τον χρόνον της κατοχής υπό των Γεργανοϊταλών.-


ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η πρώτη επαφή μας εγένετο με την ομάδα του αειμνήστου Ιωάννου Τσιγάντε.- Ολόκληρος η ομάς κατ  αρχάς μετέβη εις το εμποροραφείον του Γεωργ. Ευσταθοπούλου, όπου κατεσκεύασαν ενδυμασίας, δεδομένου ότι πάντες αφίχθησαν ενταύθα μετεμφιεσμένοι εις χωρικούς. Έκτοτε εμποροραφείον αυτό, κείμενον άνωθεν του Ζαχαροπλαστείου  Αστόρια  ως και το δικηγορικόν γραφείον των Κων. και Μιχ. Ευσταθοπούλων, κείμενον επί της οδού Πατησίων αρ. 9 ετέθησαν εις την διάθεσιν της ομάδος ταύτης της Αγγλικής κατασκοπείας, και απετέλεσαν τα κέντρα  ένθα συνηντώτο, αντήλλασον τας σκέψεις των και έγγραφον διάφορα εμπιστευτικά έγγραφα.
 
- Συν τω χρόνω εμυήθησαν και τα μέλη της οργανώσεως  Χ  Γεώργιος Τσίχλης λοχαγός Κ.Γαρέζος και Ν.Τζαβέλας, και άπαντες από κοινού συνεκενρώναμεν πληροφορίας γενικά, επί των εν γένει κινήσεων των κατακτητών άς διαβιβάζατε μέσω του φίλου μας και μέλους της Αγγλικής κατασκοπείας Μήτσου Γυφτοπούλου. Μετά την προδοσίαν και δολοφονίαν του αρχηγού της αποστολής Ιωάννου Τσιγάντε, ολόκληρος η ομάς διελύθη και μέρος αυτής διέφυγεν εις Αίγυπτον, εν τω μεταξύ δι ενταύθα η Ιταλική αστυνομία προέβη εις σύλληψιν πολλών συνεργασθέντων μετά της ομάδος ταύτης και άλλοι ετυφεκίσθησαν άλλοι δε εκακοποιήθησαν θανασίμως, ημείς δε εκρυπτόμεθα συνεχως και με την δωροδοκίαν ενός εκ των συλληφθέντων, όστις απειλούσε να μας καταδώση κατωρθώσαμεν να διαφύγωμεν την σύλληψιν.
 
Μετά ολίγον χρονικόν διάστημα μέσω του λοχαγού Γ.Τσίχλη η ομάς μας ήλθεν εις επαφήν με ετέραν ενταύθα δρώσαν ομάδα της Αγγλικής κατασκοπείας, έχουσα ως σύνδεσμον της μεθ  ημών τον επίσης εγγεγραμμένον εις την οργάνωσιν   Χ  λοχαγόν Δουκάκην, εις τον οποίον παρεδίδαμεν διαφόρους πληροφορίας επί των κινήσεων των εχθρικών στρατευμάτων, διά των σταθμών Πελοποννήσου και Λαρίσσης, του Δαφνίου και Αμπελοκήπων, όπου εκρατούσαν λεπτομερείς σημειώσεις τα μέλη μας, αίτινα ειργάζοντο εις τας εκεί υπηρεσίας.
- Αι υπηρεσίαι μας παρεσχέθησαν εις την ομάδα ταύτην, ης αγνοούσαμε τον αρχηγόν, μέχρι του Νοεβρίου 1943, ότε επανήλθεν πάλιν ενταύθα ο εκ των μελών της ομάδος Ι.Τσιγάντε, Μήτσος Γυφτόπουλος της αποστολής πλέον του Άγγλου Φρετζέρ. Ούτος προέβη αμέσως εις συγκρότησιν μεγάλης ομάδος αποτελουμένης αποκλειστικώς υπό μελών της οργανώσεως Χ αριθμούντων πλέον των 50 ατόμων, εν οις κυριώτερα στελέχη ήσαν
1) Μιχαήλ Ευσταθόπουλος,
2) Κων/νος Ευσταθόπουλος Δικηγόροι
3) Γεώρ. Ευσταθόπουλος,
4)Γεώργιος Τσίχλης λοχαγός
5) Κίμων Γαρέζος υπαλ. ΣΕΚ.
6) Ν.Τζαβέλας υπάλληλος ΣΠΑΠ
7) Λεωνίδας Τσιρώνης δασικός
8)Δαφνίου Ιωάν.Τσαβλής Υπολ/γός
9) Γ.Δημητρόπουλος υπολ/γός
10) Θ.Μουρίκης υπολ/γός
11) Γ. Γιαλέλης υπ/κός αεροπορίας
12) Πιτσίκας υπολ/γός
13) Λιοναράκης ανθ/γός
14) Χαραλαμπίδης ανθ/γός
15) Παπουτσής υπαξ.
16) Νικολακόπουλος αεροπορίας υπαξ.
17) Παντελ. Πολύζος ταγ/ρχης και
Αριστ.Ράφας φωτογράφος.
- Κατηρτίσθη ολόκληρον επιτελείον με αρχηγόν μας πλέον τον Μήτσον Γυφτόπουλον, όστις εκυκλοφορούσεν με 10 περίπου πλαστάς ταυτότητας, εφοδιάσθημεν πάντες με πλαστάς αστυνομικάς ταυτότητας, και εις έκαστον ανετίθετο η εκτέλεσις ωρισμένης εργασίας, παραλαμβάνων και τα απαιτούμενα βοηθητικά πρόσωπα, άτινα εξεύρισκεν μόνος. Κατά την ενταύθα παραμονήν του άνω αρχηγού μας μέχρι και του Μαϊου 1944 εξαπεστήλαμεν εις το Συμμαχικόν αρχηγείον Μέσης Ανατολής (5) ταχυδρομεία διά βενζηνοπλοίων και υποβρυχίων με τας κάτωθι εργασίας:
1) Έκθεσις της εν Αθήναις επικρατούσης καταστάσεως από απόψεως οργανώσεων
2) Έκθεσιν πράκτορος της Γερμανικής κατασκοπείας (του Σπυρ.Στ.Στυλιανού).
3) Δελτίον κινήσεως σταθμών Ρουφ- Πελοποννήσου (10-11-44 μέχρι 13 Δεκεμβρίου 1944)
4) Δελτίον κινήσεως σταθμού Λαρίσσης Αθηνών από 28-10-43 μέχρι 30-10-43
5) Δελτίον καταστροφών του αεροδρομίου Χασανίου κατά βομβαρδισμόν 13 Δεκεμβρίου 1943
6) Γενικαί πληροφορίαι κινήσεως Γερμανών
7) Κίνησις λιμένος Πειραιώς κατά μήνας Οκτωβρίον Νοέμβριον και Δεκέμβριον 1943
8)Γενικαί δυνάμεις Γερμανών εν Ισθμώ Κορίνθου, μετά σχετικού σχεδιαγράμματος
9) Στρατιωτική κατάστασις Αττικής
10) Κατάστασις ομάδων Ασφαλείας
11) Έντυπον περί εκτελέσεως του λοχαγού Πέτρωφ
12) Σχεδιάγραμμα της υπό κατασκευήν οδού Λουτρακίου Πλατάνου προς Μέγαρα
13) περί υποθέσεως αποστολής Κουκή - Καλογερή
14) περί ψευδοργανώσεως Ι.Σ.Σ.
15) Στρατιωτική κατάστασις Γερμανών εις Αιτωλίαν και Ακαρνανίαν
16) Στρατιωτική κατάστασις Γερμανών Νομού Βοιωτίας
17) Στρατιωτική κατάστασις Γερμανών της Νήσου Κεφαλληνίας αυτό ήτο το πρώτον ταχυδρομείον.
Το δεύτερον ταχυδρομείον περιελάμβανεν τα κάτωθι:
1) Δελτίον κινήσεως Σταθμού Λαρίσσης Αθηνών
2) Έκθεσιν εξετάσεως Σπυρ.Σ.Στυλιανού πράκτορος των Γερμανών και προοριζομένου ν’ αποσταλή εις Κάϊρον
3) Δελτίον καταστροφών του αεροδρομίου Χασανίου κατά τον βομβαρδισμόν της 13 Δεκεμβρίου 1943
4) Δελτίον κινήσεως Γερμανών των σταθμών Ρουφ - Πελοποννήσου
5) Γενικαί στρατιωτικαί πληροφορίαι επί των Γερμανών
6) Πληροφορίαι υπό ημερομηνίαν 21-12-43
7) Γενικαί πληροφορίαι υπό ημερομηνίαν 27-12-43
8)Δελτίον κινήσεως σταθμού Ρουφ Δαφνίου υπό ημερομηνίαν 31-12-43
9) Γενικαί στρατιωτικαί πληροφορίαι υπό ημερομηνίαν 1-1-44
10) Συνθήματα Γερμανικής προπαγάνδας υπό ημερομ. 1-1-44
11) Γενικαί στρατιωτικαί πληροφορίαι ημερομηνίας 2-1-44
12) Γενικαί στρατιωτικαί πληροφορίαι υπό ημερομηνίαν 2-1-44 και 5-3-44
13) Δελτίον κινήσεως σταθμού Ρουφ Δαφνίου ημερ. 5-1-44
14) Γενικαί στρατιωτικαί πληροφορίαι ημερομ. 8-1-44
15) Δελτίον κινήσεως σταθμού Ρουφ 10-1-44
16) Σχεδιάγραμμα Νέου Φαλήρου και παλαιού Φαλήρου με λεπτομερή έκθεσιν υπό ημερ. 1-1-44
17) Σχεδιάγραμμα Πειραιώς με πλήρες μνημόνιον συνταχθέν την 1-1-44 .
18)Σχεδιάγραμμα Ελευσίνος με πλήρες μνημόνιον συνταχθέν την 1-1-44
19) Απόκομμα εκ χάρτου Αθηνών υπό κλίμακα 1 προς 10.000 συνταχθέν την 1.1.44 με πλήρες μνημόνιον
20) Δύο πρωτότυπα Γερμανικών εγγράφων μεταφρασμένων εις την Ελληνικήν
21) Δελτίον σταθμού Λαρίσσης.
Του τρίτου ταχυδρομείου το περιεχόμενον απετελείτο εκ των κάτωθι :
1) Γενικαί πληροφορίαι υπό ημερ. 17-12-43
2) Συνθήματα Γερμανικής προπαγάνδας
3) εβδομαδιαίον δελτίον κινήσεως σταθμού Ρουφ
4) Έκθεσις επακτίου Αμύνης Νέου και Παλαιού Φαλήρου 1-1-44
5) Γενικαί στρατιωτικαί πληροφορίαι
6) Δελτίον κινήσεως του σταθμού Ρουφ
7) Γενικαί στρατιωτικαί πληροφορίαι
8)Δελτίον κινήσεως σταθμού Ρουφ
9) Δελτίον κινήσεως σταθμού Λαρίσσης
10) Δελτίον σταθμού Δαφνίου
11) Γενικαί πληροφορίαι
12) Ειδική πληροφορία υπό ημερομ.15-1-44
13) Γενικαί στρατιωτικαί πληροφορίαι ημερομ. 18-1-44
14) Δελτία σταθμού Ρουφ 20-1-44
15) Μία φωτοτυπία Γερμανικού σχεδιαγράμματος του λιμένος Πειραιώς.
Του 4ου Ταχυδρομείου το περιεχόμενον απετελείτο από τα κάτωθι έγγραφα:
1) Σχεδιάγραμμα από 23-1-44 μετά μνημονίου της περιοχής Δαφνίου
2) Σχεδιάγραμμα από 25-1-44 μετά πλήρους μνημονίου της περιοχής Κάτω Πατησίων
3) Σχεδιάγραμμα από 27-1-44 μετά πλήρους μνημονίου της περιοχήςτου Μενιδίου
4) Σχεδιάγραμμα από 17-1-44 μετά πλήρους μνημονίου της περιοχής Χασανίου
5) Σχεδιάγραμμα από 25-1-44 μετά πλήρους μνημονίου της περιοχής Σκαραμαγκά
6) Σχεδιάγραμμα από 27-1-44 μετά πλήρους μνημονίου της περιοχής Κηφησίας
7) Σχεδιάγραμμα από 17-1-44 μετά πλήρους μνημονίου της περιοχής Αμαρουσίου
8)Σχεδιάγραμμα από 20-1-44 μετά πλήρους μνημονίου της περιοχής Ελευσίνος
9) Σχεδιάγραμμα από 26-1-44 μετά πλήρους μνημονίου της περιοχής Καλλιθέας
10) Σχεδιάγραμμα από 29-1-44 μετά πλήρους μνημονίου της περιοχής λιμένος Πειραιώς . Δέον να σημειωθή ότι τα σχεδιαγράμματα εγένετο υπό ειδικών αξιωματικών μετά ακριβείας και υπό στρατιωτικήν κλίμακα, ώστε ευχερώς να εξευρίσκονται οι στοχοι υπό της Συμμαχικής αεροπορίας
11) Πληροφορίαι υπό ημερομηνίαν 12-3-44 και 14-1-44
12) Ειδική πληροφορία υπό ημερομηνίαν 25-1-44
13) Γενικαί πληροφορίαι
14) Γενικαί στρατιωτικαί πληροφορίαι
15) Αντίγραφον εγγράφου υπηρεσίας Σιδηροδρόμων Θεσσαλονίκης εμφαίνων βραδυπορίας από 25-1-44
16) Έκθεσις αφορώσα τους στρατιωτικούς στόχους Ελευσίνος υπό ημερομηνίαν 23.1.44
17) Πληροφορίαι υπό ημερομ. 22.1.44
18)Στρατιωτική κατάστασις Γερμανών εν Καλλιθέα
19) Δελτίον πληροφοριών διαφόρων λιμένων
20) Δελτία κινήσεως σταθμών Ρουφ, Λαρίσσης και Δαφνίου
21) Μετάφρασις φωτογραφηθέντων Γερμανικών εγγράφων
22) Μία φωτοτυπία σχεδιαγράμματος οριζοντιογραφίας διαφόρων Γερμανικών στοχων
23) Μία φωτογραφία Γερμανικού εγγράφου δι’ ου υποβάλλετο σχεδιάγραμμα εις Προϊσταμένην Αρχήν.
Του πέμπτου ταχυδρομείου το περιεχόμενον απετελείτο εκ των κάτωθι εγγράφων
1) Δελτίον κινήσεως σταθμού Δαφνίου, Λαρίσσης και Ρουφ μέχρι Απριλίου 1944
2) Στρατιωτική κατάστασις Γερμανών Αμαρουσίου, Πειραιώς Αθηνών
3) Στρατιωτικαί Γερμανικαί υπηρεσίαι εν Αθήναις
4) Μετάφρασις εκ της Γερμανικής εγγράφου αφορώντος σύνθεσιν αμαξοστοιχιών από 21.2.44
5) Γενικαί στρατιωτικαί πληροφορίαι
6) Λεπτομερής περιγραφή αποθηκών βενζίνης Σέλλ από 22.3.44
7) Νέοι σιδ. σταθμοί τεθέντες εν λειτουργία υπό Γερμανικών αρχών.
)Μετάφρασις Γερμανικού εγγράφου υψίστης σπουδαιότητος
9) Φωτοτυπία Γερμανικού εγγράφου
10) Εγγραφον υπηρεσίας συντηρήσεως γραμμών σιδ. Θεσσαλονίκης
11) Έκθεσις ανατινάξεως γραμμής
12) Έγγραφον υπηρεσίας συντηρήσεως γραμμών ΣΕΚ
13) Έγγραφον Υπουργ. Συγκοινωνίας
14) Έκθεσις προόδου εργασιών ΣΕΚ
15) Διάφοροι γενικαί πληροφορίαι. Δέον να σημειωθή ότι τα διάφορα Γερμανικά έγγραφα εφωτογραφούντο εις το διαμέρισμα μιας γυναικός ελευθέρων ηθών, ήτις ευρίσκετο εις ερωτικάς σχέσεις μεθ ενός Γερμανού ταχυδρόμου, και υπό ολοκλήρου συνεργείου, μετεβαίνομεν κατόπιν τηλεφωνικής ειδοποιήσεως ταύτης εις την οικίαν της, καθ  ην στιγμήν αυτή μετά του Γερμανού εξήρχοντο και η σάκκα του παρέμενεν εις την οικίαν της ην δι  αντικλείθρων ανοίγαμεν, Άπασα η κολοσιαία γραφική υπηρεσία εγένετο εις το δικηγορικόν γραφείον Κ. και Μ. Ευσταθοπούλων διά της γραφομηχανής των και προσωπικώς υπό του ενός τούτων με κίνδυνον της ζωής όλων.
Διά τας υπηρεσίας μας ταύτας ουδεμίας ετύχομεν αμοιβής αλλά τουναντίον εδαπανήσαμεν και αρκετά ποσά δι έξοδα μετακινήσεως λόγω του ότι ο ανωτέρω αρχηγός μας δεν ελάμβανεν χρήματα, και ένεκεν τούτου τελικώς ηναγκάσθη ν απόχωρήση.-
Δι όλας τας ανωτέρω ενεργείας μας ελάβομεν προηγουμένως την έγκρισιν του αρχηγού μας της οργανώσεως  Χ  κατόπιν επανελημένων επαφών μετά του άνω Μ.Γυφτοπούλου.
Άπαντα τα αποσταλλέντα έγγραφα προς την Μέσην Ανατολήν έφερον υπογραφήν  Μήτσος διατηρείται δε πλήρες αρχείον εις τους δικηγόρους Ευσταθοπούλου όλων των εγγράφων λεπτομερώς. - Μετά την αναχώρησιν του Μ.Γυφτοπούλου, παρέσχομεν πληροφορίας εις τον υπό των Ελασιτών φονευθέντα Ιωάν. Αναγνωστόπουλον, συγχρόνως δ ένα γκρούπ ησχολείτο με την έκδοσιν καθημερινού δελτίου ειδήσεων υπό τον τίτλον  Συμμαχικαί ειδήσεις

Αθήνησι τη 28 Μαρτίου 1945

Ο Διατηρών το αρχείον  



Ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος για την δράση του Γεωργίου Γρίβα (δηλαδή και της Χ) κατα την κατοχή
Παραθέτω αυτούσιο (σσ.τις μαύρες υπογραμμίσεις μόνο έβαλα για να τονίζονται κάποια σημαντικά σημεία) το ιστορικό αυτό έγγραφο, το οποίο δημοσιεύθηκε στο βιβλίο του Γιώργου Ν. Καραγιάννη, «Η Εκκλησία από την Κατοχή στον Εμφύλιο», Αθήνα 2001. σσ. 353-354:
«Βεβαίωσις
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος βεβαιοί ότι ο αντισυνταγματάρχης κ. Γεώργιος Γρίβας, αρχηγός της Εθνικής Στρατιωτικής οργανώσεως «Χ» κατά την περίοδο της κατοχής:

1. Ευρίσκετο εν στενή επαφή μετ εμού διά την τηρητέαν στάσιν υπό της οργανώσεως «Χ» και ελάμβανε οδηγίας, τας οποίας είχον εξ επαφών μου μετά της εν Καΐρω Ελληνικής Κυβερνήσεως και προς τα οποίας ούτος συνεμορφώθη.
2. Οργάνωσε μαχητικά τμήματα εντός των πόλεων Αθηνών - Πειραιώς και εις τα Περίχωρα, διά δράσιν κατά του κατακτητού και ειδοποίησε τόσο την Ελληνικήν Κυβέρνησιν Καΐρου όσον και το στρατηγείον Μ. Ανατολής, ότι αυταί ήσαν εις την διάθεσίν των δι οιανδήποτε αποστολήν
3. Εξώπλισεν τα τμήματα ταύτα δι οπλισμού προερχόμενοι εξ αγοράς διά συλλεγέντων εράνων υπό της εν Αθήναις Εθνικής Επιτροπής.
4. Απέστειλε αξιωματικούς της οργανώσεως δι ενίσχυσιν των ανταρτικών σωμάτων Ζέρβα και Ψαρρού. (σ,σ,παρόλο που ήταν φανατικός αντιβενιζελικός για όφελος του αγώνα βοήθησε τον αντιβασιλικό Ψαρρό και Ζέρβα.Γενικά η Χ αναλάμβανε την εκπαίδευση εθνικιστών και για άλλες οργανώσεις)
5. Συνειργάζετο μετά της εν Αθήναις μυστικής αγγλικής υπηρεσίας πληροφοριών «Κόδρος», μετά της οποίας είχον θέσει τούτον εις επαφήν, και εις την οποίαν διέθεσε προσωπικόν εξ αξιωματικών και πολιτών της οργανώσεων διά την συλλογήν πληροφοριών προς όφελος του Στρατηγείου Μ. Ανατολής.
6.Παρέδωσε εις ενταύθα Αγγλικήν υπηρεσίαν διάγραμμα των ναρκοπεδίων των λιμένων Πατρών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, προς αποστολήν τούτου εις το Γενικόν Στρατηγείον Μ. Ανατολής.
(σσ.μπορείτε σχετικά να δείτε παραπάνω)
7.Ηρνήθη οιανδήποτε συνεργασίαν της οργανώσεως μετά της Κυβερνήσεως Ράλλη, ου ένεκεν αρκετοί αξιωματικοί αυτής εδιώχθησαν. ίδιος δε ο αρχηγός της οργανώσεως, διατεθείς εις τα τάγματα ασφαλείας διά διαταγής της Κυβερνήσεως Ράλλη, δεν συνεμορφώθη προς την διαταγήν ταύτης, εξ ου και εστερήθη των αποδοχών του και εδιώχθη, επιχειρηθείσης μάλιστα υπό της Κυβερνήσεως Ράλλη και της συλλήψεώς του.

8. Λόγω της δράσεώς του ταύτης εδιώκετο απηνώς μετά των κυριωτέρων συνεργατών του υπό των Γερμανών από τον Μάρτιον 1943 μέχρι και της αποχωρήσεώς των εξ Ελλάδος, και
9.Επί παρουσία μου παρεδόθη υπό του κ. Χρήστου Ζαλοκώστα εις τον αντισυνταγματάρχη κ. Γ. Γρίβα, ως αρχηγόν της στρατιωτικής οργανώσεως «Χ», αποσταλέν προς αυτόν τηλεγράφημα εκ Καΐρου υπό του τότε πρωθυπουργού κ. Γεωργίου Παπανδρέου έχον ούτως: «Εθνική Ένωσις απολύτως αναγκαία.
Δι επίτευξιν σκοπού ωρίσαμεν Στρατιωτικόν Διοικητήν Αττικής.
Σας διατάσσομεν εκτελέσητε διαταγάς του, όταν κληθήτε διά στρατιωτικήν ενέργειαν».
Εν Αθήναις τη 14η Ιουνίου 1947
Ο Βεβαιών
Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος

Απάντησις του Γ.Γρίβα στους κομμουνιστές στις δηλώσεις περι ''συμφιλιώσεως''
(σσ.για όσους θέλουν να καταλάβουν τι σημαίνει συμφιλίωση για τους κομμουνιστές και ΠΟΤΕ για ΓΙΑΤΙ την χρησιμοποιούσαν ας δουν την περίπτωση του Καπετάν Γιάννου-του 5/42 και λοιπον οργανωσεων που διελυσαν στην κατοχη )

 
H ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ

Συμφιλίωσις.Το νέον κήρυγμα. Κήρυκες οι σφαγείς, οι δολοφόνοι, οι προδόται, οι αργυρώνυτοι, οι απατεώνες.
Λέξεις που ηλεκτρίζει, που γεμίζει από χαράν και ανακούφισιν όλες τις ψυχές. Αλλά και λέξεις που σκοτώνει αν ληφθούν υπ' όψιν τα στόματα από τα οποία βγαίνει.
Θέλετε, λοιπόν, συμφιλίωσιν, κύριοι άρχηγοί του Κ.Κ.Ε.; Μας λέτε, δηλαδή, να λησμονήσουμε το δολοφονικό σας στιλέτο κατά την περίοδον της κατοχής.
Να λησμονήσουμε το Δεκεμβριανόν κίνημα.
Να λησμονίσουμε ακόμη την πηγάδα του Μελιγαλά,
τους τάφους της Μεσσήνης, των Γαργαλιάνων, των Καλαμών, του Μυστρά, την χαράδραν του Διστόμου,
το Περιστέρι, την Χωματερή, τα διϋληστήρια της Ούλεν, τα Κρώρα, τα... και τόσα άλλα.
Αυτά όμως δεν ξεχνιώνται εύκολα. Είναι εγκλήματα που δεν συγχωρούνται.
Αλλ' έστω, για την γαλήνη του τόπου, γονατίζουμε μπροστά στους τάφους των νεκρών μας, τους ζητούμε συγνώμην και σας δίνουμε συγχώρεσιν.
Μας λέτε, έπειτα, να σας δώσουμε το χέρι. Αυτό που ζητάτε είναι πολύ. Η χειρονομία αυτή μας προκαλεί αποτροπιασμόν, φρίκην. Όταν το ματωμένο χέρι σας σφίξη το δικό μας, τότε θα τρίξουν απο αγανάκτησιν τα κόκκαλα των θυμάτων σας μέσα από τους τάφους των.
Αλλ' έστω, για την γαλήνη του τρόπου θα υποστούμε και αυτό το μαρτύριον και αυτήν την αγωνίαν.Θυσιάζουμε, λοιπόν, όλα για την γαλήνη. Και τάφους και νεκρούς και αναμνήσεις και συγκινήσεις και εγωϊσμόν. Ένα πράγμα όμως δεν έχουμε δικαίωμα να θυσιάσουμε:
Την Ελλάδα. Δεν μπορούμε ακόμη να θυσιάσουμε νέας υπάρξεις εις τον βωμόν της προδοσίας σας.
Διότι ποίος μας εγγυάται ότι αι περιπτύξεις σας αυταί δεν είναι φιλί του Ιούδα;
Δεν είναι κροκοδείλια δάκρυα δια να παρασύρετε το θύμα σας;Αμ! σε γνωρίζομεν από την καλή, Κάππα-Κάππα-Έψιλον.
Το σύνθημα της συμφιλιώσεως δεν είναι νέον. Είναι γνωστόν από την περίοδο της κατοχής.
Είναι αρκετοί οι αφελείς οι οποίοι τότε πέσανε στα δίκτυα σας. Μόνον θρασύδειλοι σαν και σας, μπορούσαν σήμερον να δώσουν αυτό το σύνθημα.
Μόνον ανόητοι θα μπορούσαν να σας πιστεύσουν. Είναι η ένδειξις της αδυναμίας και απελπισίας σας. Είναι το τελευταίον σας ατού όταν τα άλλα ανήθικα μέσα σας αποτύχουν.Εκάματε στην αρχή τον λεονταρή, εφοβερίσατε. Το κόλπο δεν πέτυχε.Επροχωρήσατε τότε, εξαπολύσαντες την τρομοκρατίαν. Και εδώ "τζίφφος".Επροχωρήσατε πάρα πέρα, και υπό το πρόσχημα της "αυτοάμυνας" αρχίσατε δολοφονίας. Αποτέλεσμα ουχί το αναμενόμενον. Η ψυχική αντίστασις του εθνικόφρονος κόσμου δεν εκάμφθη, τουναντίον εγεννήθη αντίδρασις η οποία κάθε μέρα γιγαντούται. Αφού όλα τα δυναμικά μέσα απέτυχαν, τίθεται εις ενέργειαν η ΑΠΑΤΗ.
Με αυτήν νομίζετε ότι θα φέρετε το θύμα σας μέχρι της αιχμήςτου στιλέτου σας. Και τότε κοντά στο θύμα σας, μαζί με το θύμα σας, θα μπορέσετε να το παρακολουθήσετε, να το αποκοιμήσετε, να το ξεγελάσετε, και την στιγμήν κατά την οποίαν αυτό ανύποπτο θα σας έχει παραδοθή, θα μπήξετε το στιλέτο σας εκ του ασφαλούς εις την καρδιά του.
Επέσατε εις δύο τεράστια σφάλματα. Καθ' ο ξένοι προς παν Ελληνικόν, δεν αντελήφθητε την νοοτροπίαν του Ελληνικού λαού. Νομίζετε ότι ευρίσκεσθε ανάμεσα σε μουζίκους στες στέππες της Ρωσίας. Σας πήρε όμως είδησιν τί μαγειρεύετε η έξυπνη Ελληνική ράτσα.
Δεύτερον σφάλμα. Ο τύπος σας στη μια στήλη φωνάζει για "συμφιλίωση" και στην άλλη βρίζει και απειλεί Θεούς και δαίμονας. Σεις φωνάζετε "ειρήνη ημίν" αλλά και από την άλλην μεριά ο τύπος αναγγέλει εμφανίσεις συμμοριών σας, απαγωγάς, φόνους, επιθέσεις εναντίον στρατού και χωροφυλακής.Δεν σας έπιανε, τουλάχιστον, μουγκαμάρα; Δεν βάζατε σε κάποια πειθαρχία τον τύπο και τας συμμορίας σας; Δεν παρουσιάζατε τουλάχιστον μια φαινομενική εκεχειρία; Έτσι θα δίδατε κουτόχορτο στους αφελείς. Θα ρίχνατε στάκτη στα μάτια τους.Μα, για τόσον κουτούς μας περάσατε; Σας ξέρουμε από την καλή. Σας ζήσαμε, σας πολεμήσαμε. Και θα σας πολεμούμε μέχρις εξοντώσεως. Γιατί έτσι εκπληρούμεν υπέρτατον καθήκον. Σώζουμε την Ελλάδα ξερριζώνοντας το καρκίνωμα που έχει στο σώμα της. Για μας ζήτημα συμφιλιώσεως δεν τίθεται. Γιατί συμφιλίωσις με σας είναι ο θάνατος της Ελλάδος.Στο σύνθημά σας, ημείς απαντώμεν, ανδρικά, με το δικό μας "Υποταγή σας, άνευ όρων, εις το Κυρίαρχον Εθνικόν Κράτος". Εάν θέλετε να γίνετε πραγματικοί Έλληνες, θα σας συχωρέσωμεν. Άλλως φύγετε το γρηγορότερον από την Ελλάδα πριν ή ξεσπάση το κύμα της της αγανακτήσεως το οποίον θα σας σαρώση. Καταλάβατέ το μια για πάντα. Προκειμένου να θυσιάσουμε την Ελλάδα μας είμεθα τουναντίον αποφασισμένοι να αποθάνουμε, για να ξεκαθαρίσουμε τον τόπον μας από το μίασμα του Κομμουνισμού.Η απάντησις σας εδόθη.
Επιστολή του Γ.Γρίβα προς τον Βασιλέα Γέωργιο 'Β.
Έκκλησις προς εξυγίανσιν
30 Δεκεμβρίου 1946
Προς την Α.Μ. τον Βασιλέα
Έκκλησις προς εξυγίανσιν
Μεγαλειότατε,Τάξατε ως σκοπόν μας την ηθικήν εξυγίανσιν του τόπου και την διημιουργία μιας Νέας Ελλάδος,του δικαίου και της ηθικής αναγκαζόμαστε να αποτανθώμεν προς Υμάς,διότι αντελήφθημεν πλέον ότι μόνη η επέμβασίς Σας είναι δυνατόν να σώσει τον τόπο απο τον ολισθηρόν κατήφορον εις τον οποίον οδηγείται.
Η σκωρία έχει προσβάλει τον κρατικόν μηχανισμόν και πρέπει να αναμένωμεν ότι εντός ολίγου θα τον καταστρέψη τελείως.
Είναι ανάγκη να μάθετε την πραγματικότητα την οποίαν Σας αποκρύπτουν :

Εις τας δημοσίας υπηρεσίας υπηρετούν ακόμη εκείνοι οι οποίοι έστρεψαν τα όπλα κατά της Πατρίδος και εξακαλουθούν να συνωματούν κατά του κράτους.Και ενώ ακόμη προσλαμβάνονται εις αυτάς άτομα δράσαντα αντεθνικώς,πολλοί εκείνων οι οποίοι προσέφεραν το παν εις τον αγώνα του Έθνους πένονται,ελλείψει εργασίας.
Άτομα απολυόμενα εκ μιας δημοσίας θέσεως δι'αντεθνικήν δράσιν προσλαμβάνονται εις ετέραν τοιαύτην.
Αργόμισθοθι κατέχουν περισσότερας της μιας θέσεως,ενώ άλλοι στερούνται εργασίας.
Εις πολλάς υπηρεσίας δεν μπορεί κανείς να επιτύχη τι το νόμιμον άνευ μεσάζοντος.
Η Ελλάς της σήμερον συναγωνίζεται την Τουρκία του Χαμίτ υπό έποψιν ρουσφετολογίας
Εξετάσατε το δράμα της διώξεως των εθνικιστών εν αντιθέσει προς την μεγάλην επιείκειαν την επιδιχθείσαν προς τους στρέψαντας τα όπλα εναντίον της Πατρίδος.
Καλέσατε τον Κ.Υπουργόν της Δικαιοσύνης και θα πληροφορηθήτε ότι κοινοί εγκληματίαι,επιστήμονες φονεύσαντες νοσηλευομένους εντός των νοσοκομείων,απηλλάγησαν των συνεπειών των πράξεών των δυνάμει του νόμου περί αποσυμφορήσεως ενώ κρατούνται εις τας φυλακάς εθνικισταί οι οποίοι εν δικαία αγανακτήσει ευρισκόμενοι,εφόνευσαν τους εκτελεστάς των συγγενών των και τους εμπρηστάς των οικιών των.
Ερωτήσατε τον κ.Υπουργό της Δικαιοσύνης βάσει ποίου δικαίοι και ηθικής απηλλάγησαν της διώξεως κομμουνισταί φονείς.
Ερωτήσατε τον κ.Υπουργόν της Δικαιοσύνης διατί δεν εφηρμόσθη δια τους αρχηγούς του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ο νόμος περί δοσιλόγων εναντίων των οποίων υπάρχουν τόσα στοιχεία εις τας χείρας των αρχών,αι δε υπάρχουσαι εναντίον των δικογραφίαι φυλάσσονται εις τα χρονοντούλαπα.Βάσει ποίας ηθικής σήπονται εις τας φυλακάς χιλιάδων εθνικιστών δι'αδικήματα εναντίον κομμουνιστών,ενώ εξ αντιθέτου παρέχεται αμνηστία και άλλα ευεργετήματα εις εκείνους οι οποίοι συνεργάζονται με τους εχθρούς της Πατρίδος,λαμβάνουν παρα τούτων όπλα τα οποία στρέφουν εναντίον Ελλήνων και έχουν στερήσει της ζωής χιλιάδες αγνών πατριωτών.
Μεγαλειότατε,
Είναι καιρός να εξυγιανθή ο τόπος και να αποδοθή δικαιοσύνη.Δεν είναι δυνατόν να αμείβεται η ανηθικότης και η προδοσία και να κατεπιέζεται η ηθική.
Απο την επέμβασίν Σας,μόνον,αναμένομεν να σωθή ο τόπος

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡΙΒΑΣ

Η Χ αναλαμβάνει την παραλαβή και διαφύλαξη του οπλισμού
Η Χ ανέλαβε μία απο τις πιο σημαντικές αποστολές.Με διαταγές της Ελληνικής Κυβέρνησης παρέλαβε οπλισμό ο οποίος εξόπλισε την χωροφυλακή,την αστυνομία πόλεων και όλες τις δυνάμεις που θα είχε στην διάθεση της η κυβέρνησις Παπανδρέου
Β Ε Β Α Ι Ω Σ Ι Σ 
Ο κάτωθι υπογεγραμμένος Αντιστράτηγος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ βεβαιώ ότι,
1. Από του μηνός Αυγούστου 1944, ότε ανέλαβον τα καθήκοντα του Στρατιωτικού Διοικητού Αττικής, Διορισθείς υπό της εν Κάϊρω Κυβερνήσεως, η Εθνική Στρατιωτική Οργάνωσις υπό την ηγεσίαν του αντ/ρχου κ. Γ. Γρίβα υπήχθη υπό τας διαταγάς μου, και συνεμορφώθη προς απάσας τας δοθείσας αυτή εντολάς, συγκροτήσασα το 1ον Σύνταγμα Πεζικού υπό τας διαταγάς του αρχηγού της  αντ/ρχου κ.Γ.Γρίβα (εκ των οργανώσεων Χ.ΜΔ.ΜΚ.).-
2. Εις την οργάνωσιν  ανετέθη, όπως διαθέση τμήμα εις τον Συν/ρχην του Πυρκ/κού Ζάγκλην Δημ. διά την μεταφοράν εις Αθήνας του εις Πόρτο Ράφτη αποσταλέντος οπλισμού υπό της εν Κάϊρω Ελληνικής Κυβερνήσεως διά τας ανάγκας των Σωμάτων Ασφαλείας . Την αποστολήν ταύτην εξεπλήρωσε με πλήρη επιτυχίαν κατορθώσασα.
α) Να διοχετεύση εις περιοχήν Πόρτο Ράφτη δύναμιν περίπου 100 ανδρών της οργανώσεως  μετά του οπλισμού των διά την κάλυψιν της εκφορτώσεως.-
β) Να μεταφέρη τον οπλισμόν εις Αθήνας παρά τους κινδύνους, ους περιέκλειεν η εν λόγω ενέργεια εκ μέρους του κατακτητού και να παραδώση τούτον εις τα Σώματα Ασφαλείας.-
γ) Να αποκρούση εις την περιοχήν εκφορτώσεως του Πόρτο Ράφτη επίθεσιν αναρχικών.-
Διά την εις αίσιον πέρας αχθείσαν λίαν επικίνδυνον ταύτην αποστολήν προέτεινα την απονομήν ηθικής αμοιβής εις τους αξιωματικούς και άνδρας του αποσπάσματος τούτου της οργανώσεως
Η παρούσα βεβαίωσις χορηγείται τη αιτήσει της οργανώσεως
Εν Αθήναις τη 14 Ιουνίου 1947
Ο Βεβαιών
Π. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αντιστράτηγος


Β Ε Β Α Ι Ω Σ Ι Σ
Ο κάτωθι υπογεγραμμένος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ, πλωτάρχης του Β.Ν.ε.α. αρχηγός κατά την περίοδον της κατοχής, της εν Ελλάδι μυστικής Αγγλικής υπηρεσίας  βεβαιώ τα κάτωθι, περί ων γίνεται μνεία και εις σχετικήν έκθεσιν μου, ην υπέβαλον εις το Γενικόν Επιτελείον Στρατού.
1. Ο Αντ/ρχης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡΙΒΑΣ, με συνέτρεξε σπουδαίως εις την προσπάθειαν μου, και με μεγάλον ενδιαφέρον πάντοτε με εβοήθησε εις επίλυσιν παρουσιαζόμενων δυσκολιών, δι ας επικαλούμην πάντοτε την συνδρομήν του. Εξήσκησε δε την επιρροήν του επί του χρησιμοποιηθέντος υφ  ημών αξιωματικού ασυρματιστού, και συνεισέφερε τα μέγιστα εις το να εξακολουθήση ούτος προσφέρων τας υπηρεσίας του.-
2. Ο Αντ/ρχης κ.Γεώργιος Γρίβας, ως αρχηγός της Εθνικής Στρατιωτικής οργανώσεως "X", είχεν διαθέσει εις την υφ ημάς υπηρεσίαν πληροφοριών ομάδας αξιωματικών και ανδρών της οργανώσεως  διά την συλλογήν πληροφοριών επί του κατακτητού, αίτινες διεβιβάζοντο εις το Στρατηγείον Μ.Ανατολής, καθώς και ολόκληρον το δίκτυον πληροφοριών της οργανώσεως ταύτης.
3. Ο Αντ/ρχης κ.Γεώργιος Γρίβας, ως αρχηγός της Εθνικής Στρατιωτικής οργανώσεως  επιθυμών όπως καταρτίση ανταρτικάς ομάδας εις την περιοχήν ΕΛΙΚΩΝΟΣ - ΚΙΘΑΙΡΩΝΟΣ διά να δράσουν κατά του κατακτητού, ήλθεν εις επαφήν μετά του Στρατηγείου Μ.Ανατολής μέσω ημών. Η σχετική τηλεγραφική συνεννόησις έχει ούτω. Αποστολέν 1ον τηλεγράφημα εις Στρατηγείον Μ.Ανατολής. Αριθ. 118/59 13/8/43
Συν/ρχης Γρίβας έχει έτοιμον Σώμα δι Ελικώνα στοπ.
Θέλει γνωρίζει εάν δύναται γίνη αμέσως ρίψις όπλων και εφοδίων όπως εξέλθη στοπ. Προσωπική γνώμη ενεργήσετε δραστηρίως, όπως δυνηθή συγκροτηθή ανωτέρω ανταρτικόν Σώμα, δεδομένου ότι αντιλήψεις ανωτέρω αξιωματικού καθαρώς Εθνικαί και φίλαγγλοι. Παρακαλώ απαντήσατε.-
1η απάντησις Στρατηγείου Μ.Ανατολής
Αριθ.5058 20/8/43.-
Σήμα 118 στοπ.Στρατηγείον δέχεται προτάσεις, ανάγκη όπως Συντ/ρχης έλθη εις επαφήν μετά πλησιεστέρων εν Ελλάδι Βρετανών Αξιωματικών της LIAISON, επαναλαμβάνω LIAISON, και υπογράψη συμφωνητικόν ΝΑΤ ΒΑΝD στοπ. το σώμα του τότε θα αποκτήση όλα τα ζητούμενα προτερήματα στοπ. Απαντήσατε.
Αποσταλέν 2ον τηλεγράφημα εις Στρατηγείον Μ.Ανατολής.
Αριθ.131/38 5/9/43
Γρίβας δέχεται υπογραφήν Nat band. Επειδή απ ευθείας επαφή είναι αδύνατος λόγω παρεμβολής ΕΑΜ, υποδείξατε τρόπον επαφής χρησιμοποιούντες εν ανάγκη γνωστόν τρόπον Σωτήρη.
2α απάντησις Στρατηγείου Μ.Ανατολής.
Αριθ.6154 22/9/43
.......................στοπ. Σημα σας 131 σύμφωνοι στοπ. Θα υποδείξω γνωστόν τρόπον επαφής Σωτήρη στοπ........

Το Στρατηγείον Μ.Ανατολής δεν έδωσε συνέχειαν, ούτε υπέδειξε τρόπον επαφής με Βρετανόν αξιωματικόν, πιθανώτατα, ως τουλάχιστον εικάζεται, κατόπιν εμμέσου επεμβάσεως οργάνων του ΕΑΜ.
Αφ  ετέρου υφ ημών δεν εγένετο νέα υπόμνησις, κατόπιν της αφίξεως εις Αθήνας Άγγλου Λοχαγού Ντόν και υπογραφής υπό του Αντ/ρχου κ.Γ.Γρίβα ως αρχηγού της οργανώσεως  Χ  πρωτοκόλλου, δι ου εδέχετο να τεθή η οργάνωσις του υπό τας διαταγάς του Αγγλικού Στρατηγείου Μ.Ανατολής.
Η παρούσα χορηγείται κατόπιν αιτήσεως του Αντ/ρχου κ.Γ.ΓΡΙΒΑ ως αρχηγού της Εθνικής Στρατιωτικής Οργανώσεως "Χ".

Εν Αθήναις τη 24 Ιουνίου 1947
Ο
Βεβαιών


Β Ε Β Α Ι Ω Σ Ι Σ
Ο κάτωθι υπογεγραμμένος Αντιστράτηγος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΕΝΤΗΡΗΣ
Βεβαιώ ότι,
Ι. Ο Αντ/ρχης κ.Γ.Γεώργιος Γρίβας ως αρχηγός της Εθνικής Στρατιωτικής οργανώσεως Χ  κατά την περίοδον της κατοχής συνειργάζετο στενώς μετ εμού ως αρχηγού της Στρατιωτικής οργανώσεως ΡΑΝ
ΙΙ. Μεταξύ των οργανώσεων Χ, ΡΑΝ, ΕΔΕΣ κ.λ.π. και του Άγγλου λοχαγού Ντόν υπεγράφη πρωτόκολλον υποβληθέν εις το Αγγλικόν Στρατηγείον προς έγκρισιν και το οποίον διελάμβανε τα κάτωθι:
1) Αι ανωτέρω οργανώσεις να βοηθήσωσι οιανδήποτε συμμαχικήν δύναμιν εισβολής.
2) Να εμποδίσωσι πράξεις σαμποτάζ εκ μέρους του εχθρού.
3) Να επιτεθώσι κατά των υποχωρούντων εχθρικών στρατευμάτων και να προστατεύσωσι και φρουρήσωσι την πόλιν ευθύς ως εκκενωθή και μέχρις αφίξεως των Συμμαχικών στρατευμάτων.
4) Να θέσωσι εις την διάθεσιν των συμμάχων μετά την κατοχήν ολόκληρον την ένοπλον δύναμιν ην διέθετον αι οργανώσεις.
5) Να οργανώσωσι υπηρεσίαν πληροφοριών
6) Να αναγνωρίσωσι το Γενικόν Στρατηγείον Μ.ΑΝατολής ως Υπάτην αρχήν διά την οργάνωσιν και κατεύθυνσιν του αγώνος και να ορκισθώσι υπακοήν εις οιανδήποτε διαταγήν.
ΙΙΙ. Εις το συνέδριον του Λιβάνου εις ο μετέβην ως εκπρόσωπος Εθνικών οργανώσεων εν τη κατεχομένη Ελλάδι εξεπροσώπησα και την Στρατιωτική οργάνωσιν Χ κατόπιν συμφωνίας και σχετικής εξουσιοδοτήσεως παρασχεθείσης μοι υπό του αρχηγού της οργανώσεως ταύτης αντ/ρχου κ.Γ. Γρίβα.
Εν Αθήναις τη 30 Ιουνίου 1947

Ο ΒΕΒΑΙΩΝ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΒΕΝΤΗΡΗΣ


Β Ε Β Α Ι Ω Σ Ι Σ
Ο κάτωθι υπογεγραμμένος ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΣ, υπολοχαγός, υπηρετών κατά την διάρκειαν του πολέμου εις την Αγγλικήν υπηρεσίαν FORCE 133, βεβαιώ ότι.
Κατά την δευτέραν μου αποστολήν εις εχθροκρατουμένην Ελλάδα μετά του Βρεττανού λοχαγού FREZER, γενομένην κατά τον Ιούλιον 1943, ήλθον εις επαφήν μετά του αντ/ρχου κ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΡΙΒΑ, αρχηγού της οργανώσεως Χ  όστις έκτοτε και μέχρι της αποχωρήσεώς μου κατά Μάρτιον 1944, διά Μέσην Ανατολήν, μοι διέθεσεν ομάδα Αξιωματικών και πολιτών ανηκόντων εις την υπ  αυτόν οργάνωσιν, αποτελουμένην από 50 περίπου άτομα, η οποία μοι προσέφερεν πολυτιμοτάτας πληροφορίας περί εχθρού, και σχεδιαγράμματα οχυρωματικών θέσεων τούτου εν Ελλάδι, άτινα απέστειλα εις Συμμαχικόν στρατηγείον Μέσης Ανατολής.
Επίσης μοι διέθεσεν γραφείον εμπιστευτικόν και γραφομηχανήν μετά δακτυλογράφου διά την καθαρογραφήν εν γένει και ταξινόμησιν των μυστικών εγγράφων μου.-
Αι προσενεχθείσαι ως άνω πολυτιμόταται υπηρεσίαι παρά του αντ/ρχου κ.Γ.Γρίβα, ήσαν άνευ ουδεμίας ανταμοιβής.-
Η παρούσα χορηγήται τη αιτήσει του αντ/ρχου κ.Γ.Γρίβα αρχηγού της Εθνικής Οργανώσεως  Χ
Εν Αθήναις τη 22 Ιουνίου 1947

Ο Βεβαιών
Δ.ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΣ

                                                                 

Αδικοπραγίαι του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ εις βάρος μελών της Οργανώσεως  Χ


Αδικοπραγίαι του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ εις βάρος μελών της Οργανώσεως Χ., γενόμεναι μετά την απελευθέρωσιν

Α)    ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΑΙ ΑΠΟΠΕΙΡΑΙ
        1)    Την 9-10-44 εξετελέσθη παρά τους Αγ. Ασωμάτους (περιοχή Θησείου) ο οπλίτης της οργανώσεως Σολάτος Νικόλαος (Χλωρίδος 9).
        2)    Την εσπέραν της 24-10-44 ομάς 5 ενόπλων του ΕΛΑΣ εισήλθεν εις την οικίαν του κ. Σοφιανοπούλου παρά τα άνω Πετράλωνα (Καλισθένους 7) και εδολοφόνησεν εντός αυτής το Εθνικιστήν Παπαδόπουλον Σπυρ. ανήκοντα εις το ΕΔΕΣ, απήγαγε δε τον αδελφόν του Παπαδόπουλο Ν. ανήκοντα εις την οργάνωσιν Χ, ούτινος αγνοείται η τύχη.
Β)    ΑΠΑΓΩΓΑΙ - ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ
        1)    Την 6-10-44 απήχθησαν υπό του Φρουραρχείου ΕΛΑΣ-Σεπολίων οι οπλίται ημών Ηλιόπουλος Απόστολος, Μίχας Χαρ. και Μίχας Γ., τούτων αγνοείται η τύχη.
        2)    Την 20-10-44 συνελήφθη εις την οδόν Σίνα υπό του Ταγ/ρχου ΕΛΑΣ Αθηνέλη ο οπλίτης ημών Σταθόπουλος Π. και ωδηγήθη εις το Γ΄ Αστυν. Τμήμα.
        3)    Την 7-10-44 απήχθη εκ Χαλανδρίου ο Υπολ/γός Κολόμβος Κ. τούτου αγνοείται η τύχη.
        4)    Την 10-10-44 απήχθησαν οι οπλίται ημών Σκλήρης Πάρις και Τσίρος Παν. μεταφερθέντες εις Φρουραρχείον ΕΛΑΣ Βύρωνος τούτων αγνοείται η τύχη.
        5)    Την 16-10-44 συνελήφθησαν εις Κουκάκι υπό του ΕΛΑΣ ο Συν/ρχης Παπαδημητρακόπουλος Χρ. και ο οπλίτης ημών Μητρόπουλος Αρ. Ούτοι αφέθησαν ελεύθεροι.
        6)    Την 15-10-44 συνελήφθη εντός της οικίας του ο υιός του Συν/ρχου κ.Περιβολιώτης υπό τμημάτων της λεγομένης Πολιτοφυλακής. Ούτοι αφέθησαν ελεύθεροι.
        7)    Την 14-10-44 συνελήφθη υπό τμημάτων του ΕΛΑΣ ο οπλίτης ημών Σταπόγλης Γ. Τούτου αγνοείται η τύχη.
        8)    Την 15-10-44 συνελήφθη παρά την οδόν Βουκουρεστίου υπό ομάδος του ΕΛΑΣ ο Ανθ/γός Κοσιώρης Κ. Ούτος εκακοποιήθη αφού του αφηρέθη το επί του πηλικίου του στέμμα, το περίστροφόν του και το πορτοφόλιόν του και του κατέσχισον την στολήν.
        9)    Την 15-10-44 συνελήφθη υπό του ΕΛΑΣ Γκύζη ο οπλίτης ημών Γαλανάκης Γ. (Καλλιγά 6), τούτου αγνοείται η τύχη.
        10)  Την 9-10-44 απήχθη εκ της παρά το Κουκάκι οικίας του ο Λοχαγός Πυρ/κού Βαρδάνης Δ. Ούτος αφέθη ελεύθερος, κρατηθείς επί τετραήμερον.
        11)  Την 7-10-44 συνελήφθη παρά την Λεωφόρον Αμαλίας υπό του ΕΛΑΣ ο οπλίτης ημών Ζερβουδάκης Γ. αφεθείς ελεύθερος μετά οκταήμερον.
        12)  Την 9-10-44 συνελήφθη εις την Πλατείαν Αττικής ο οπλίτης ημών Βασιλάκης Απ. ωδηγηθείς εις το Φρουραρχείον ΕΛΑΣ Περιστερίου. Ούτος αφέθη ελεύθερος.
        13)  Την 10-10-44 συνελήφθη μετά της συζύγου του υιού και θυγατρός του εκ της οικίας του ο Ταγ/ρχης Σωτηριάδης. Άπαντες αφέθησαν ελεύθεροι, πλην του υιού όστις κρατείται ακόμη.
        14)  Την 10-10-44 απήχθη εκ της επί της οδού Ιπποκράτους οικίας του ο οπλίτης ημών Οικονόμου Δ. ομού μετά του πατρός και αδελφής του.
        15)  Την 5-10-44 απήχθη εκ της οικίας του και ωδηγήθη εις το Φρουραρχείον ΕΛΑΣ Ζωγράφου ο οπλίτης ημών Σαϊτας Θεοφάνης. Τούτου αγνοείται η τύχη.
Γ)    ΕΡΕΥΝΑΙ - ΛΕΗΛΑΣΙΑΙ
        1)    Την 5-10-44 ένοπλος ομάς του ΕΛΑΣ Κυψέλης εισήλθεν εις την οικίαν του οπλίτου ημών Παπαγαννοπούλου Θ. και αφήρεσεν οικιακά σκεύη και ομολογίας.
        2)    Την 18-10-44 ένοπλον τμήμα του ΕΛΑΣ Κυψέλης εισήλθεν εις την οικίαν του οπλίτου ημών Κονιδάρη Ε. (Ιωάννου Δροσοπούλου 27) και αφήρεσεν οικιακά σκεύη, είδη ρουχισμού και εν ποδήλατον.
        3)    Την 16-10-44 ένοπλοι του ΕΛΑΣ εισήλθον εις την οικίαν του Υπολ/γού Πυρ/κού Μπερτσιάδη Ν. παρά το Κουκάκι (Μάρκου Μπότσαρη) ην και ελεηλάτησαν.
        4)    Την 17-10-44 τμήμα του ΕΛΑΣ εισήλθεν εις την οικίαν του Ανθ/γού Γαλιανού Γ. και αφήρεσαν οικακά σκεύη, είδη ρουχισμού και επέφεραν σοβαρωτάτας φθοράς εις τα έπιπλα.
        5)    Την 10-10-44 τμήμα του ΕΛΑΣ εισήλθεν εις την οικίαν του Ανθ/στού Στεφάνου αφού προέβη εις την διάρρηξιν της οικίας, ην και ελεηλάτησεν, αφού έθραυσεν άπαντα τα έπιπλα και οικιακά σκεύη.
Δ.    ΔΙΑΦΟΡΑΙ  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΙ
        1)    Την 21-10-44 εις την περιοχήν Ν.Σφαγείων εξετελέστησαν 12 άτομα ανήκοντα εις Εθνικάς οργανώσεις υπό της Εθνικής Πολιτοφυλακής Σφαγείων.
        2)    Την 22-10-44 εις την αυτήν ως άνω περιοχήν εξετελέσθησαν έτερα 6 άτομα ανήκοντα εις Εθνικάς οργανώσεις υπό της Πολιτοφυλακής. Άπαντα τα άνω πρόσωπα εξετελέσθησαν κατά φρικιαστικόν τρόπον ήτοι διά πελέκεως σκαπάνης εις το σημείον «Χωματερή Πασσάλου», Ν.Σφαγείων.
               Εκτελεσταί των άνω φέρονται οι κάτωθι, μέλη της Ο.Π.Λ.Α. και οίτινες εις το παρελθόν έχουσιν εκτελέσει σωρείαν εγκλημάτων και δολοφονιών άπαντες είναι κάτοικοι Ν.Σφαγείων.
               -      Πάρις Καστανάς
               -      Νικόλαος Τσακίρης
               -      Βασίλειος Βουγιούς
               -      Θεόδωρος ή Νικόλαος Μανιάτης
               -      Ευάγγελος και Εμμανούηλ Δρίβας
               Τα φονευθέντα ως άνω άτομα ετάφησαν εις λάκκους όπου έχουν ενταφιασθή περί τα 50-80 άτομα.
               Ο πληροφοριοδότης των ανωτέρω δύναται να υποδείξει ως μας εγνώρισε το μέρος, εφ' όσον ήθελε τηρηθή η εχεμύθεια και εξασφαλισθή ούτος από ενδεχομένας αντεκδικήσεις.
Αθήναι τη 25-10-44
                                                                                               Ο
                                                                   Αρχηγός της Εθνικής Οργανώσεως
                                                                                           Τ.Σ.Υ.
                                        
 
I.B.Δ.
http://clubs.pathfinder.gr/Iapetos_/678568
                                   


10 σχόλια:

  1. Αυτα πρεπει να μαθαινουν τα παιδια στα σχολεια.Η να τους τα διαβαζουν οι γονεις στο σπιτι αντι να τα αφηνουν να αποχαυνωνονται με την τηλεοραση ,τα βιντεοπαιχνιδια και τα SMS.
    Ειναι προδοσια και αμαυρωση της μνημης των ηρωων η αδιαφορια.

    Μελπομενη Μαρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για τη ανεύρεση της Αλήθειας συστήνεται να ακουσθεί και η άλλη άποψη. Η άποψη του ΕΛΑΣ... Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εσυ περιμενης απο τους κομμουνιστες να μαθΕΙς την αληθεια ? σε πληροφορω οτι επειδη απο τα παιδικα μου χρονια εχω γνωρισει και εχω μεγαλωσει με δαυτους ειναι ανθρωποι ψευτες,υποκριτες,φιδια κολοβα,προπαγανδιστες και μισουν οσο δεν φανταζεσαι τους ελληνες και καθε τι το οποιο δεν το ελενχουν αυτοι,δεν συμπαθουν την αληθεια εκτος παρα μονο εαν τους συμφερει. πολλα θα μπορουσα να σου αναφερω ακομα γιατι οπως προειπα τους εχω ζησει, δες και το αλλο,που εχουν φυτρωση αυτοι και εχει προκοψη ο τοπος ? και κατι τελευταιο οπου ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ=ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ και οπου ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΜΟΣ=ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ .

      Διαγραφή
  3. Αυτή είναι η Αλήθεια, δεν χρειαζόμαστε και την κομμουνιστική προπαγάνδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραια, οι Χιτες ειχαν κοντρα με τους κομμουνιστες. Δεν συνεργζονταν ομως με τον κατακτητη για το χτυπημα των κομουνιστων? Οι λεγομενοι δοσυλογοι ποιοι ηταν? Εγω τα εχω διαβασει αλλιως απο την ιστορια αλλα δεν τα εχω ψαξει και πολυ γι αυτο ρωταω. Τελικα οι Χιτες και τα ταγματα ασφαλειας ηταν υπερ ή κατα του Χιτλερ και της κατοχης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλο ειναι οι νεοι του πληκτρολογιου να δουν πως εζησαν οι ανθρωποι 40 χρονια στο Ανατολικο μπλοκ, πως εζησαν οι γειτονες μας πχ οι Αλβανοι, οι Βουλγαροι, που τους ελεγαν οτι και η Ελλαδα ετσι ειναι σαν κι αυτους. Πως ξεχυθηκαν οταν ανοιξαν τα συνορα σαν τα αγριμια απ το κλουβι, αμορφωτοι και κλεφτες μονο για ρημαζουν, με μια λεξη απολιτιστοι. Οι γυναικες να πουλιουνται για λιγα χρηματα και το μισος τους να θεριευει. Κι ολα αυτα σε καιρο ειρηνης, σκεφτειτε τοτε....
    Οταν οι ηγετες μετα τον Β' παγκοσμιο πολεμο μοιρασαν την υφηλιο σε σφαιρες επιρροης, η Ελλαδα βρεθηκε στην Αγγλοσαξωνικη επιρροη εχοντας ομως πολλους Ελληνες δηλητηριασμενους απο τα ωραια συνθηματα και τα εμβατηρια του κομμουνισμου. Βεβαια παρα πολλους τους ενεταξαν στις ταξεις τους δια της βιας ελεγχοντας τις οικογενειες τους. Μετα στιγματιστηκαν ως αριστεροι και ποιησαν την αναγκη φιλοτιμια.... Οταν λοιπον τα κατοχικα στρατευματα αρχισαν να αποχωρουν οι αντιστασιακες οργανωσεις-αριστερες και δεξιες- δεν καταφεραν να συνεννοηθουν και εξετραπησαν σε εμφυλιο. Ομως επειδη πραγματοποιειτο ηδη η παγκοσμια μοιρασια, ο Σταλιν δεν μπορουσε να επεμβει φανερα. Αν οι κομμουνιστες στην Ελλαδα νικουσαν θα ειχε ενα ισχυρο ερεισμα να πει οτι ο λαος επελεξε την αλλη πλευρα και τοτε θα μπορουσε να μιλησει και να επηρεασει τη κατασταση ακομα και να ανταλλαξει την Ελλαδα με αλλα εδαφη. Οι Ελληνες εθνικοφρονες το καταλαβαν και τα εδωσαν ολα για να μην περιελθει η χωρα σε κομμουνιστικο καθεστως παιρνοντας εξοπλισμο ακομα και απο τους Γερμανους που αποχωρουσαν, με αποκορυφωμα τον Γραμμο και το Βιτσι. Ετσι οι αριστεροι, ιδιως αυτοι που ειχαν κανει πολλους φονους, αναγκαστηκαν να μεταναστευσουν στο Ανατολικο μπλοκ. Οι εναπομειναντες διαμορφωσαν μια κατασταση ισχυρης προπαγανδας-εκει υπερτερουσαν- που μεχρι σημερα αποδιδει (ταγματασφαλιτες κλπ).
    Καπως ετσι συνοπτικα εγιναν τα πραγματα και βεβαια σε εναν εμφυλιο οι αγριοτητες και τα προσωπικα μιση βγαινουν στην επιφανεια. Ειχες κατι με το γειτονα σου, τον κατεδιδες σε μια οργανωση και μετα τελος....Μεχρι σημερα ανθρωποι που εδρασαν σκοτεινα εκεινα τα χρονια, εξομολογουνται στους παπαδες με την ελπιδα να ανακουφισουν τη ψυχη τους, μεσα σ αυτους και ο Φλωρακης. Ο Θεος να δωσει να μη ζησει η πατριδα μας ξανα τετοια γεγονοτα, οπως ζει σημερα η Συρια, γιατι οι σημερινοι Ελληνες οχι μονο δεν θα τ αντεξουν, αλλα θα αυτοκτονουν κατα χιλαδες......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δόξα κ τιμή στους Ελληνες ήρωες που έσωσαν την Ελλάδα από τους αλήτες Εαμοβούλγαρους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Thanks for sharing a great article.
    You are providing wonderful information, it is very useful to us.
    Keep posting like this informative articles.
    Thank you.

    Get to know about ethernet doesn't have a valid ip configuration reddit

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Thanks for sharing a great article.
    You are providing wonderful information, it is very useful to us.
    Keep posting like this informative articles.
    Thank you.

    Get to know about 1337x search engine

    ΑπάντησηΔιαγραφή