Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

ΗΘΕΛΑΝ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΠΑΝΤΟΤΙΝΟ ΕΛΕΓΧΟ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΣ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΕΣ

Η αποδέσμευση εγγράφων του βρετανικού Foreign Office, αποκαλύπτει την αλήθεια

Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά την αποδέσμευση σήμερα εγγράφων του Foreign Office, δύο μόλις ημέρες πριν την 52η επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν εκπλήσσουν κανέναν. Και αυτό γιατί αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ποιες ήταν οι βρετανικές προθέσεις για την Κύπρο. Όταν τον Ιούνιο του 1954 η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι εάν μέχρι τις 22 Αυγούστου του ιδίου χρόνου η βρετανική κυβέρνηση δεν συμφωνούσε σε διμερείς συνομιλίες για φιλική διευθέτηση του Κυπριακού, θα το μετέφερε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι Βρετανοί ετοιμάστηκαν να αποτρέψουν την εγγραφή του θέματος για συζήτηση, μιλώντας στο έγγραφο για «την ανάγκη για αποτελεσματικό βρετανικό έλεγχο στη Κύπρο εάν επρόκειτο η Μ. Βρετανία να εκπληρώσει τις στρατιωτικές της υποχρεώσεις έναντι του ΝΑΤΟ και στην Μέση Ανατολή. Είναι ορθό ότι η Κύπρος δεν χρησιμοποιήθηκε πολύ στους δύο τελευταίους πολέμους αλλά αρχικά την αποκτήσαμε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1878 με σκοπό να παρέχουμε μια βάση από την οποία θα αποτρέπαμε το ρωσικό επεκτατισμό και η αξία της για αυτό το σκοπό ουδέποτε τέθηκε υπό δοκιμασία. Οι αμυντικές εγκαταστάσεις που αναπτύσσονται τώρα στο νησί έχουν μεγάλη αξία για άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ», λέει στο εν λόγω έγγραφο το βρετανικό ΥΠΕΞ.
Κατά Ελλάδος
«Η ελληνική προσφορά για παραχώρηση βάσεων εάν κυριαρχία του νησιού περιέλθει στα χέρια τους είναι ανεπαρκής αφού η αξία μιας εκμισθωμένης βάσης είναι λιγότερη από εκείνη μιας κυρίαρχης βάσης, αφού οι διευκολύνσεις που παρέχονται είναι περιορισμένες από τους όρους της εκμίσθωσης. Τα στρατηγικά καθήκοντα που αναλαμβάνουμε από την Κύπρο διευρύνονται στη Μέση Ανατολή, η οποία είναι εκτός του πεδίου δράσης του ΝΑΤΟ... Δεν θα μπορούσαμε να επιχειρούμε από ελληνικές βάσεις εναντίον ενός εχθρού με τον οποίο η Ελλάδα δεν θα βρισκόταν σε πόλεμο. Δεν θα μπορούμε να υποθέτουμε ότι για πάντα θα υπήρχε μια φιλική κυβέρνηση στην Ελλάδα... Την περίοδο 1945-47 σώσαμε την Ελλάδα από του να έχει μια κομμουνιστική κυβέρνηση. Οι σχέσεις της Ελλάδας με τους γείτονες της δεν είναι από τις καλύτερες και εάν η βρετανική κυβέρνηση δεν υποστήριζε τη χώρα σε μια δική της διένεξη, όπως ίσως με τη Βόρειο Ήπειρο, τη Θράκη, ή τη Μακεδονία, τότε οι Έλληνες ως αντίποινο θα παρεμπόδιζαν τη λειτουργία των βάσεων μας... Η αναπτυσσόμενη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας, για παράδειγμα η Βαλκανική Συμφωνία (σ.σ. είχε εγκαταλειφθεί το 1952), θα ζημιωνόταν πολύ από οποιανδήποτε απόπειρα διατάραξης του status quo στην Κύπρο», λέει το έγγραφο.
Στην Κύπρο κατοικούν δύο φυλές και δύο διαφορετικά έθνη, έλεγε ο ανεκδιήγητος Μακμίλαν
«Το Κυπριακό είναι ένα δίπτυχο πρόβλημα, πρωταρχικά διεθνές και μερικώς στρατιωτικό. Δεν είναι απλά ένα αποικιακό πρόβλημα επειδή εάν ήταν θα είχε λυθεί ήδη από καιρό με τον ίδιο τρόπο που επιλύσαμε και συνεχίζουμε να επιλύουμε όλα αυτά τα αποικιακά προβλήματα», φέρεται να τονίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός Χάρολντ Μακμίλαν, σε επιστολή του στον σερ Χιού Φουτ, τότε κυβερνήτη της Κύπρου, σύμφωνα με άλλο έγγραφο του βρετανικού ΥΠΕΞ, ΜΕ ημερομηνία 24 Ιανουαρίου 1958. Και συνεχίζει: «όσον αφορά στη διεθνή πτυχή του, δύο φυλές και δύο διαφορετικά έθνη κατοικούν στη Κύπρο και δεύτερον το νησί βρίσκεται τόσο κοντά στα τουρκικά παράλια και τόσο μακριά από την Ελλάδα», λέει ακόμα πως οι Τούρκοι θεωρούν την Κύπρο «στρατηγικό κίνδυνο» και επισημαίνει πως είναι αδύνατο να εξευρεθεί λύση εκτός «εάν καταφέρουμε να φέρουμε μαζί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη... για εμάς είναι στενόχωρο να διατηρούμε ένα τόσο μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στο νησί αντί σημαντικού κόστους».
Και το τέλος, που προδιάγραψε και το μέλλον: «αν επιτευχθεί αυτό στο διεθνές πεδίο δεν νομίζω ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να επεξεργαστούμε ένα σχέδιο που θα οδηγούσε σε μια αυτόνομη κυβέρνηση για το νησί».

http://www.elkosmos.gr/ethnika-themata/ethnika-themata/cyprus/11595-2012-09-29-16-04-17.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου