Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ : ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ '40 - ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ

Στις 19 Δεκεμβρίου 2012 στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση με τίτλο «Αναφορά στο έπος του’40 –Οδοιπορικό στη Βόρειο Ήπειρο» που συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Ιστορικών Συγγραφέων και η Ενωση Ελλήνων Λογοτεχνών.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στους πεσόντες του’40 και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά εικόνες και άγνωστα στοιχεία που συγκίνησαν το ακροατήριο.

Στην αρχή καλωσόρισε ο συντονιστής της εκδήλωσης Αγαθοκλής Παναγούλιας και ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τους προέδρους των σωματείων που συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση. 

Ο πρόεδρος της Εν.Ελ.λογοτεχνών
 Λευτ.Τζόκας
Ο πρόεδρος του Σ.Ι.Σ Στάθης Παρασκευόπουλος

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα παρέστησαν μέλη των 2 σωματείων, επίσημοι, συγγενείς πεσόντων και πλήθος κόσμου.

Προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό από την πρόσφατη επίσκεψη των παραπάνω σωματείων στα αιματοβαμμένα χώματα της Βορείου Ηπείρου αλλά και από την πολυετή έρευνα στα μέρη εκείνα του ερευνητή Αγαθοκλή Παναγούλια.



Ο Γεώργιος Αναστασόπουλος



Τιμήθηκαν με το χρυσό μετάλλιο πνευματικής αξίας Α’ τάξεως οι παλαίμαχοι του’40, Γεώργιος Ιω. Αναστασόπουλος και Γεώργιος Ευθ.Χαροκόπος. 

Ο Γεώργιος Χαροκόπος στο μέσον
Ο πρώτος για τον αγώνα του στα βορειοηπειρωτικά βουνά  όπου και τραυματίστηκε και ο δεύτερος στη μάχη της Κρήτης όπου συνέλαβε το γερμανό στρατηγό Κράιμπε.







Το μέλος της Ενωσης Ελλήνων λογοτεχνών Ιωάννης Τσώλης απήγγειλε 2 ποιήματα αφιερωμένα στους παραπάνω παλαιμάχους.



Τιμήθηκαν επίσης με χρυσό μετάλλιο και τρεις βορειοηπειρώτες για την πατριωτική συμβολή  και την προσφορά τους στον αγώνα του’40.

Αυτοί ήσαν:

Γεώργιος Κων.Καλυβόπουλος
α) Ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου του Βουλιαρατίου Αργυροκάστρου την περίοδο του’40 Γεώργιος Κων.Καλυβόπουλος ο οποίος ζήτησε και έλαβε από τις τότε στρατιωτικές αρχές τα έγγραφα με τις απώλειες των Ελλήνων μαχητών τα οποία διαφύλαξε μυστικά μέχρι τις ημέρες μας, με κίνδυνο της ζωής του και έτσι γνωρίζουμε σήμερα όλα τα ονόματα των πεσόντων που φιλοξενεί το στρατιωτικό κοιμητήριο Βουλιαρατίου.








Τιμήθηκε μετά θάνατον με το χρυσό μετάλλιο πνευματικής αξίας Α’τάξεως το οποίο παρέλαβε ο εγγονός του.








β) Ο Δημήτριος Ιω.Μπάκος κάτοικος εν ζωή Βουλιαρατίου ο οποίος εκτός του ότι παραχώρησε το χωράφι του για την ταφή των πεσόντων, επί 32 ολόκληρα χρόνια, με κίνδυνο της ζωής του, συντηρούσε το περιστασιακό στρατιωτικό κοιμητήριο και κράτησε και ένα πρόχειρο κατάλογο με τα περισσότερα ονόματα.







Για αυτή του την πατριωτική προσφορά τιμήθηκε μετά θάνατο με το χρυσό μετάλλιο πνευματικής αξίας Α’ τάξεως τον οποίο παρέλαβε η εγγονή του.



γ) Με το ίδιο όπως παραπάνω μετάλλιο τιμήθηκε  και η Ερμιόνη Πρίγγου, κάτοικος Χειμάρρας, η κυρά της Σκουτάρας όπως την ονομάσαμε, γιατί επί 71 χρόνια συντηρεί και φροντίζει στο χωράφι της 2 κοινούς τάφους 6 μαχητών του’40, που άφησαν την τελευταία τους πνοή στη μάχη της Σκουτάρας, τον Απρίλη του 1941.

Στην ίδια εκδήλωση τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο πνευματικής αξίας Α’ τάξεως και ο συντονιστής της εκδήλωσης Αγαθοκλής Παναγούλιας για την πολυετή προσφορά του στα ελληνικά γράμματα, στην ιστορική έρευνα και τη λογοτεχνία καθώς και στην ανάδειξη των πεσόντων του’40.




Οι οργανωτές της εκδήλωσης και οι τιμηθέντες.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου