Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

BEICIP : ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

«H Στατιστική Αναλογική Γεωλογία είναι ιδιαίτερη επιστήμη και δεν χρειάζεται ούτε γεωτρήσεις ούτε σεισμικά. Χρειάζεται μόνο αλγόριθμους, software, γεωλογία κάποια αεροβαρυτομετρικά και αερομαγνητικά και ένα καλό κομπιούτερ». Με αυτά τα λόγια σχολίασαν ειδικοί στην ανακοίνωση του ΕΛΛΙΝΥ αναφορικά με τα τελευταία άρθρα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας με αφορμή την έκθεση της Deutsche Bank, αναφορικά με τα δυνητικά κοιτάσματα στη περιοχή νότια της Κρήτης και την αξία τους.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η συγκεκριμένη διαδικασία για την εκτίμηση δυνητικών κοιτασμάτων χρησιμοποιείται ευρέως, είναι επιστημονικά αποδεκτή, ενώ υπογραμμίζεται πως με αυτή τη μεθοδολογία εργάζεται το γαλλικό BEICIP, αφού «η στατιστική είναι επίσης μία σημαντική επιστήμη», ενώ σημειώνεται πως «στο τέλος Ιουλίου, μεταμεσονύχτια, το κομπιούτερ του BEICIP έβγαλε 2,4 τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου αναλογικά στατιστικά αποθέματα για τα επόμενα 25 χρόνια στα 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα νότια της Κρήτης», δηλαδή συγκριτικά με περιοχές που έχει αποδειχθεί πως περιέχουν κοιτάσματα.

 θα ήθελε να σημειώσει πως οι εκτιμήσεις και οι υπολογισμοί είναι σοβαρότατες ενδείξεις τις οποίες τα σοβαρά κράτη θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη εάν και εφόσον θέλουν να είναι σε θέση να σχεδιάσουν στρατηγικές. Με λίγα λόγια τι αξία θα έχει εάν κατόπιν εορτής έρθει κάποιος και μας πει «έχετε φυσικούς πόρους προς εκμετάλλευση αλλά επειδή ολιγωρήσατε (π.χ. δεν προχωρήσατε σε ανακήρυξη ΑΟΖ), χάσατε, θα έρθει κάποιος άλλος να τα εκμεταλλευτεί, o οποίος δεν ολιγώρησε».
Η στρατηγική, η γεωπολιτική όπως και η ακαδημαϊκή θεωρία δεν γίνεται με βεβαιότητες αλλά με πιθανότητες (μεγάλες ή μικρές αυτό είναι άλλο θέμα), οι οποίες στην πολιτική δρουν ως το «όραμα» το οποίο χρειάζεται στρατηγική για να επιτευχθεί, στη δε ακαδημία δρα ως το εφαλτήριο από το οποίο περεταίρω έρευνα θα προσπαθήσει να επιβεβαιώσει ή να το διαψεύσει προωθώντας έτσι την επιστήμη. Όλα τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες για εκείνους πως δεν θέλουν να τολμήσουν ούτε στον πολιτικό/στρατηγικό ούτε στον ακαδημαϊκό/γεωπολιτικό τομέα.
Προσοχή! H συγκεκριμένη τοποθέτησή μας δεν έχει σε καμία περίπτωση να ασκήσει κριτική στην ανακοίνωση του ΕΛΛΙΝΥ την οποία και δημοσιοποιήσαμε πριν μερικές ημέρες ως είχε και τους ανθρώπους του συγκεκριμένου οργανισμού γνωρίζουμε και εκτιμούμε βαθύτατα. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση αφορά όλους αυτούς τους μαχητές των «συμφερόντων του Ελληνισμού» οι οποίοι είτε από τα έδρανα της Βουλής είτε από τα έδρανα των πανεπιστημίων στην ουσία ευνούχιζαν τα τελευταία 35 έτη τις καρδιές, τις ψυχές και τα μυαλά των Ελλήνων με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σημερινό κατάντημα.
Μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο, το «defence-point.gr» θα δημοσιοποιήσει κάθε σχόλιο είτε από το ΕΛΛΗΝΥ είτε από οποιοδήποτε άλλο οργανισμό ή άτομο σχετικό με το αντικείμενο και το οποίο θα προωθεί αυτό για το οποίο ο ελληνισμός μπορεί να είναι υπερήφανος διαχρονικά, τον δημοκρατικό διάλογο.

 http://www.defence-point.gr/news/?p=65340&fb_action_ids=521383067880614&fb_action_types=og.likes&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου