Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΑ ΥΔΡΟΠΛΑΝΑ

Με επτά σημαντικές αλλαγές αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για τη λειτουργία υδατοδρομίων, το οποίο θα σημάνει την επιστροφή των υδροπλάνων ίσως και από φέτος.

Το σχέδιο βρίσκεται στη φάση της συλλογής υπογραφών από τα συναρμόδια υπουργεία και, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει αλλαγές που προέκυψαν από τη διαβούλευση που διενεργήθηκε το προηγούμενο διάστημα και αναμένεται να καταστήσουν ευκολότερες τις επενδύσεις. Σύμφωνα με αυτές:
  • Η χορήγηση άδειας λειτουργίας υδατοδρομίου θα είναι αόριστης διάρκειας και όχι για δέκα χρόνια, όπως αρχικά προβλεπόταν.
  • Δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας υδατοδρομίου σε θαλάσσια περιοχή που εντάσσεται στο δίκτυο περιοχών «Natura 2000», καθώς θεωρείται ότι τα μετρήσιμα ποσοστά θορύβου και άλλων περιβαλλοντικών οχλήσεων είναι από τα πιο χαμηλά στις μεταφορές.
  • Ανατίθεται στον πιλότο η ευθύνη της προσθαλάσσωσης στα υδάτινα πεδία, δηλαδή τις περιοχές που εξυπηρετούν έκτακτες πτήσεις εκτός υδατοδρομίων. Απαλείφεται ο όρος που προέβλεπε ότι τα υδάτινα πεδία θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 μέτρων από την ακτογραμμή.
  • Μειώνονται τα μέλη της Επιτροπής Λειτουργίας Υδατοδρομίων από οκτώ σε τέσσερα (2 από την ΥΠΑ, 1 από το Λιμενικό και 1 από την Αστυνομία).
  • Επανέρχονται σε ισχύ παλαιότερες διατάξεις για θέματα πυρόσβεσης που προέβλεπαν την ύπαρξη έξι κινητών στοιχείων πυρόσβεσης.
  • Η διενέργεια ελέγχων ασφαλείας επιβατών και αποσκευών θα γίνεται από εξειδικευμένες εταιρείες ή από τον ίδιο τον φορέα λειτουργίας του υδατοδρομίου κατόπιν εκπαίδευσης και πιστοποίησης από την ΥΠΑ.
  • Ανατίθεται στον φορέα λειτουργίας η ασφάλεια του υδατοδρομίου.
«Βιώσιμη και λειτουργική» χαρακτηρίζει τη νέα μορφή του σχεδίου νόμου ο υπεύθυνος της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια» Τάσος Γκόβας, ο οποίος υπήρξε στέλεχος της AirSea Lines, που είχε δραστηριοποιηθεί στον τομέα των υδροπλάνων στην Ελλάδα.
Επενδυτικό ενδιαφέρον
Ο ίδιος μάλιστα επισημαίνει στο «Εθνος» ότι υπάρχει ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον: «Εχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από τους Καναδούς αλλά και αντίστοιχες εταιρείες από το Ντουμπάι και τις Μαλδίβες με τις οποίες βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή. Αλλωστε η λειτουργία υδατοδρομίων και τα ταξίδια με υδροπλάνο μπορούν να συνδυαστούν με την κρουαζιέρα πετυχαίνοντας μοναδικές συνέργειες».

Ο κ. Γκόβας σημειώνει ότι οι επενδύσεις στον κλάδο θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα και με αρχικό κεφάλαιο 5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ προσθέτει ότι ήδη συντάσσεται μελέτη σκοπιμότητας για τη σύνδεση της Κρήτης μέσω υδροπλάνων με γειτονικά νησιά και με παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ Πτήσεις με παρελθόν
Το πράσινο φως για την έλευση των πρώτων υδροπλάνων είχε ανάψει το 2003, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2004 η εταιρεία ελληνοκαναδικών συμφερόντων Air SeaLines ξεκίνησε δρομολόγια συνδέοντας την Κέρκυρα με τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, τα Γιάννενα, το Πρίντεζι και την Πάτρα για ένα διάστημα. Για μικρότερη χρονική περίοδο τα υδροπλάνα πραγματοποίησαν δρομολόγια και από το Λαύριο προς την Ιο, την Πάτμο και την Κάλυμνο.
Η εταιρεία, η οποία διέκοψε τα δρομολόγιά της το 2008, είχε πραγματοποιήσει συνολικά περίπου 10.000 πτήσεις μεταφέροντας πάνω από 180.000 επιβάτες με 4 υδροπλάνα. Η αδυναμία έγκρισης της δημιουργίας βάσης στο Φάληρο και το ανύπαρκτο νομοθετικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίων ήταν οι βασικοί λόγοι διακοπής των δρομολογίων. Μικρότερη διάρκεια ζωής είχε η Argo Airways, η οποία πετούσε από τον Βόλο προς τα νησιά των Βορείων Σποράδων, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΠΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ... ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ
ΙΔΑΝΙΚΗ Η ΕΛΛΑΔΑ
2003: Δίνεται το πράσινο φως για δρομολόγια με υδροπλάνα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα θεωρείται κατάλληλη λόγω της ακτογραμμής μήκους 16.000 χλμ. και των περίπου 200 κατοικημένων νησιών.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Το νέο νομοσχέδιο αναμένεται να προκαλέσει ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις: Από εταιρείες του κλάδου σε Καναδά, Ντουμπάι και Μαλδίβες.

Οι ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Air SeaLines ελληνοκαναδικών συμφερόντων και Argo Airways είναι οι δύο εταιρείες που δρομολόγησαν υδροπλάνα.

ΠΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ
ΑirSeaLines, Λειτουργία: 2004 έως 2008. Συνολική επένδυση: Περίπου 25 εκατ. €. Πάνω από 10.000 πτήσεις, περισσότεροι από 180.000 επιβάτες. Στόλος: 4 υδροπλάνα 19 θέσεων.

ΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ 2 ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
Νησιά του Ιονίου, Ιωάννινα, Βόλος, νησιά Βορείων Σποράδων, Πάτρα και ορισμένα νησιά του Αιγαίου για μικρό χρονικό διάστημα.


ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63782604

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου