Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ''ΣΙΣΜΙΚ'' ΠΟΥ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

ΤΟΥ MANΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ
 
Η Τουρκία μετά την απόκτηση του νέου πλοίου σεισμικών ερευνών “Barbaros Hayrettin Paşa” που θα ξεκινήσει τις υποθαλάσσιες έρευνες τις ερχόμενες εβδομάδες, τώρα απέκτησε και νέο πλοίο ωκεανογραφικών ερευνών.
Το πρώτο τουρκικής κατασκευής πλοίο ωκεανογραφικών ερευνών καθελκύστηκε στο ναυπηγείο Τούζλα της Κωνσταντινούπολης. Θα έχει την ονομασία «Μarmara » και σχεδιάστηκε από το Τουρκικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών( TUBITAK). Το συγκεκριμένο σκάφος έχει μήκος 41.2 μέτρων, και πλάτος 9.5 μέτρων.
Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του το «Μάρμαρα» θα είναι έτοιμο προς χρήση τον ερχόμενο Μάιο και θα μπορεί «να ελέγχεται η ρύπανση στη θάλασσα, να γίνονται παρατηρήσεις για τους υποθαλάσσιους αγωγούς, για την υποθαλάσσια ζωή όπως και η στήριξη σε περιπτώσεις θαλάσσιων ατυχημάτων». Το συγκεκριμένο πλοίο θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί έρευνες σε βάθος 3000 μέτρων και το πλήρωμα του θα αποτελείται από 23 άτομα.
Ο τούρκος Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Νιχάτ Εργκιούν δήλωσε πως η Τουρκία μέχρι σήμερα «δεν είχε εκμεταλλευτεί της δυνατότητες της ναυτιλίας και της θάλασσας, αυτό θα πρέπει να το παραδεχθούμε.

ΤΟ ΝΕΟ «ΣΙΣΜΙΚ» ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Το πλοίο σεισμικών ερευνών που απέκτησε πριν από 15 ημέρες η Τουρκία έχει μήκος 85 μέτρων πλοίο και αγοράστηκε από νορβηγική εταιρεία έναντι 130 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Τουρκικής Εταιρείας Ερευνών Πετρελαίου (TPAO) Αλι Ριζά Τοϊγκάρ « το συγκεκριμένο πλοίο μπορεί να πραγματοποιεί έρευνες σε βάθος 6 χιλιομέτρων με τρισδιάστατη μορφή και διαθέτει μηχανήματα τελευταίας τεχνολογία και έχει ναυπηγηθεί μόλις το 2011.

Αυτά τα δυο νέα αποκτήματα της Τουρκίας, ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν από τους γείτονες μας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, σε περιοχές που ίσως προκαλέσουν ένταση  με τη χώρα μας.

Ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ είχε δηλώσει πως το “Barbaros Hayrettin Pasa” σίγουρα θα πραγματοποιήσει υποθαλάσσιες έρευνες στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου απλά δεν είχε ξεκαθαρίσει την ημερομηνία.



http://www.onalert.gr/stories/allo-ena-sismik-apektise-i-tourkia



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου