Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

ΥΠΟΘΗΚΕΣ (ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ) ΣΤΟΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΥΣ

Η δικιά μας πόλη ποτέ δε θα καταστραφεί σύμφωνα με τα Δία τη θεϊκιά θέληση και τις σκέψεις των μακάρων αθάνατων θεών, γιατί τόσο μεγαλόψυχη προστάτρια, η κόρη του ισχυρού Πατέρα Παλλάδα Αθηνά, κρατά τα χέρια πάνω της.

Οι ίδιοι όμως με τις απερισκεψίες τους να καταστρέψουν τη μεγάλη πόλη θέλουν οι πολίτες, σπρωγμένοι από την πλεονεξία κι οι άδικες διαθέσεις των αρχηγών του δήμου, που αναπόφευκτο τους είναι να παθουν από την μεγάλη αλαζονεία τους πολλές συμφορές, γιατί δεν ξέρουν να συγκρατούν τις αχόρταγες αξιώσεις τους, ούτε τα τωρινά χαρούμενα συμπόσια να κάνουν με κόσμια ησυχία ...

Και πλουτίζουν με το να παρασύρονται σε σε άδικες πράξεις ...

Ούτε τα ιερά κτήματα, ούτε κάτι από τα δημόσια λογαριάζοντας, κλέβουν με αρπαχτικές διαθέσεις άλλος από εδώ και άλλος από εκεί.

Ούτε φοβούνται τους σεβαστούς θεσμούς της Δίκης, που αν και σωπαίνει, γνωρίζει καλά τα παρόντα και τα περασμένα, και με το πέρασμα του χρόνου εξάπαντος έρχεται, για να τιμωρήσει. Αυτή η διαγωγή μας τώρα πιά πέφτει πάνω σε όλη την πόλη σαν αναπόφευκτη συμφορά και σε καταστρεπτική σκλαβιά πέφτει γρήγορα  μια τέτοια πόλη ή επανάσταση εμφύλια και πόλεμο, που δεν είναι φανερός, προκαλεί η διαγωγή μας, ο οποίος πόλεμος καταστρέφει πολλών την θελκτική νεότητα γιατί γρήγορα από τους αντιπάλους η πολυπόθητη πόλη φθείρετε με τους πολιτικούς συλλόγους τους αγαπητούς στους φαύλους.

Από την μια μεριά αυτά στροβιλίζονται σαν πληγές μέσα στην πόλη κι από την άλλη από τους φτωχούς πολλοί φτάνουν στην ξένη γη πουλημένοι δούλοι και με αταίριαστα δεσμά φυλακισμένοι κι αναγκαστικά υποφέρουν τα κακά της σκλαβιάς.

Έτσι το γενικό κακό της πόλης μπαίνει απειλητικό μέσα στο σπίτι του καθενός κι οι εξώπορτες δεν μπορούν πιά να το εμποδίσουν, αλλά πηδά πανω από τον ψηλό φράχτη και σίγουρα βρίσκει αυτόν που μένει μέσα, έστω και αν κανένας, προσπαθώντας να γλυτώσει, είναι στο βάθος του θαλάμου.

Αυτά με προτρέπει η ψυχή να πω στους Αθηναίους, δηλαδή η κακή διοίκηση παρα πολλά κακά στην πόλη προξενεί κι η καλή διοίκηση με τάξη και αρμονία παρουσιάζει όλα και σύγχρονα τυλίγει με δεσμά τα πόδια των αδίκων, απαλαίνει τις τραχύτητες, σταματά τις αχόρταγες αξιώσεις, ταπεινώνει την αλαζονεία, ξεραίνει τα βλαστάρια της απάτης μόλις φυτρώνουν, διορθώνει τις στρεψοδικίες και τις περήφανες πράξεις μαλακώνει, και βάζει τέρμα στα εργα που προκαλούν διχόνοιες, σταματά την οργή της καταστρεπτικής έριδας κι εξαιτίας της είναι όλα ανάμεσα στους ανθρώπους αρμονικά και λογικά.

ΙΩΑΝΝΟΥ Θ. ΡΩΣΣΗ
Π. ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΗ
ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ (ΕΚΛΟΓΕΣ)
ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Γ' ΤΑΞΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΓΡΑΦΙΚΑΙ ΤΕΧΝΑΙ: ΝΙΚΟΛΑΟΥ & ΣΟΦΟΚΛΗ ΡΩΣΣΗ
ΟΔΟΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ 5 (ΣΤΟΑ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ) ΑΘΗΝΑΙ 
ΔΡΑΧΜΑΙ 80 

ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ Φ. ΝΕΚΑΤΡΙΟΣ - ΕΛΛΗΝ ΑΣΕΒΗΣ 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου