Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΗ ΤΗΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΡΕΦΥΛΛΙΔΗ ΓΙΑΣΑΡ


Φωτογραφία για Πέθανε η τελευταία Ελληνοκύπρια εγκλωβισμένη της Κερύνειας


Η τελευταία -εγκλωβισμένη- Ελληνοκύπρια της Κερύνειας, η Αγγελική Στέλιου Καρεφυλλίδη - Γιασάρ, 85 χρόνων, αναπαύεται από χθες στην πατρώα -αγαπημένη της- γη.

Η Αγγελική φύλακας άγγελος της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου Πάνω Κερύνειας πέθανε την Παρασκευή το βράδυ, μετά από σύντομη ασθένεια στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου νοσηλευόταν. Η κηδεία της τελέσθηκε χθες Δευτέρα από την αγαπημένη της Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου της Πάνω Κερύνειας, την οποία φρόντιζε μαζί με τον σύζυγο της, για 39 τόσα χρόνια. Η εκλιπούσα τάφηκε στο Κοιμητήριο της Κερύνειας όπου αναπαύονται και τα άλλα μέλη της οικογένειας της. Είχε ένα ευτυχισμένο οικογενειακό βίο με τον σύζυγο της για 62 τόσα χρόνια πάντα δίπλα στον Άγιο Γεώργιο της Πάνω Κερύνειας.

Η ΚΗΔΕΙΑ.

Τον επικήδειο εκφώνησε ο κ. Τάκης Νεοφύτου, στενός οικογενειακός φίλος και παράγοντας της Κερύνειας. Παρέστησαν ο Δήμαρχος Κερύνειας κ. Γλαύκος Καριόλου και πλήθος συγγενών και φίλων από τις ελεύθερες περιοχές.

Η κ. Αγγελική όπως προαναφέραμε αποτελεί σύμβολο αγώνα - επιστροφής για τους Κερυνειώτες και όχι μόνο. Ήταν ο φύλακας άγγελος της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου της Πάνω Κερύνειας. Υπό συνθήκες κατοχής κατάφερε με νύχια και με δόντια να κρατήσει το κλειδί της εκκλησίας την οποία φρόντιζε με επιμέλεια μαζί με τον σύζυγό της. Μοναδική της επιθυμία ήταν να επιστρέψουν οι συμπολίτες της Κερυνειώτες υπό συνθήκες ελευθερίας, να παραδώσει το κλειδί στην εκκλησιαστική επιτροπή και ας φύγει από την ζωή, την ίδια ημέρα, όπως η ίδια είχε δηλώσει στην «Αλήθεια». Τον τελευταίο καιρό λόγω προβλημάτων υγείας την εκκλησία φρόντιζε ο σύζυγός της Σαμί.

Το 1974 οι δύο γιοι του ζεύγους Ανδρέας και Άνθιμος φυγαδεύτηκαν στην Αμερική. Δυστυχώς ο Ανδρέας μετά από ατύχημα δεν βρίσκεται στην ζωή. Ο Άνθιμος από την πλευρά του κάθε χρόνο έρχεται στην Κύπρο για να δει τους γονείς του .

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.

Το 2008 η εφημερίδα μας είχε ακούσει για την περίπτωση της Αγγελικής και την επισκέφθηκε στο σπίτι της στη Κερύνεια. Μας είχε ανοίξει και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου να ανάψουμε κερί. Όταν στην Κερύνεια μετά το 1974 είχαν παραμείνει 3-4 ηλικιωμένες Ελληνοκύπριες Κερυνειώτισσες φρόντιζαν από κοινού την εκκλησία. Το κλειδί το είχε πάντα μια από τις τρεις και όταν ερχόταν η ώρα να φύγει από την ζωή, το παρέδιδε στην επόμενη τελευταία το παρέλαβε Αγγελική. Παρακολουθούσε τις εξελίξεις στο κυπριακό και μέσω της εφημερίδας μας, το 2008 είχε απευθυνθεί στους Χριστόφια και Ταλάτ ζητώντας τους να κάνουν ότι είναι δυνατό για λύση του κυπριακού προβλήματός. Από τον Ταλάτ η κ. Αγγελική το ζήτησε και κατ' ίδιαν όταν τον συνάντησε στην Κερύνεια.

Πριν μερικά χρόνια με ενέργειες του ζεύγους Γιασάρ και με χρήματα των Κερυνειωτών η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η οποία κινδύνευε με κατάρρευση, επιδιορθώθηκε και σήμερα βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Στην Πάνω Κερύνεια διέμεναν πριν το 1974, Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι.

Η Αγγελική στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας είχε ανάψει φλόγα από το καντήλι του Αγίου Γεωργίου Πάνω Κερύνειας η οποία μεταφέρθηκε συμβολικά στην Ελλάδα με το πλοίο «Κερύνεια Επιστροφή».

alithia.com.cy



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου