Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ, ΕΝΩ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Σημαντικές κινήσεις σημειώνονται στη "σκακιέρα" των υδρογονανθράκων της Αν. Μεσογείου, και ενώ η ευρύτερη περιοχή βρίσκεται επί ποδός πολέμου λόγω του ενδεχομένου δυτικής επίθεσης στη Συρία.

Από τουρκικής πλευράς, το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά» αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εκτελέσει σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ (πιθανώς στα οικόπεδα 5 και 6), παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Το πλοίο δεν αναμενόταν στη Μεσόγειο πριν τα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά το πρόγραμμα ερευνών του επισπεύστηκε και ήδη πλέει στην περιοχή. Το γεγονός ίσως συνδέεται με τις κυπριακές κινήσεις των τελευταίων ημερών, καθώς το "άναμμα" της φλόγας του φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 (δεν έγινε σήμερα λόγω τεχνικού προβλήματος αλλά αναμένεται σύντομα) επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Κύπρου να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων. Ο τουρκοκύπριος "πρωθυπουργός" Ερογλου διατύπωσε έμμεσες αλλά σαφείς απειλές λέγοντας ότι "οι περισσότεροι πόλεμοι στη Μ. Ανατολή ξεκίνησαν για το πετρέλαιο και ελπίζουμε να μη συμβεί το ίδιο στην Κύπρο" - και η αποστολή του ερευνητικού σκάφους πιθανώς αποτελεί μια δήλωση της Τουρκίας, ότι εμμένει στις διεκδικήσεις της.

Όμως η τουρκική κίνηση θα μπορούσε να αποτελεί και αντίδραση στην άλλη κρισιμότατη εξέλιξη, που είναι η προσέγγιση των θέσεων Ελλάδας και Αιγύπτου στο ζήτημα της διαδικασίας καθορισμού των θαλασσίων ζωνών, που σημειώθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ε. Βενιζέλου στην Αίγυπτο. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών (συμπεριλαμβανομένων της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου) είχε "παγώσει" λόγω της ανόδου στην εξουσία των ισλαμιστών του Μ. Μόρσι, που επηρεάζονταν καθοριστικά από την ισλαμιστική τουρκική κυβέρνηση του Ρ. Τ. Ερντογάν (χαρακτηριστικά, το Μάρτιο είχε προταθεί στην αιγυπτιακή Βουλή η ακύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ που είχε υπογραφεί το 2003 μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου, προκειμένου να ληφθούν υπόψη σε νέα συμφωνία τα τουρκικά συμφέροντα).

Αντιθέτως οι σχέσεις της Τουρκίας με τη νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση είναι κάκιστες: στα μέσα Αυγούστου η Αίγυπτος ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από την Τουρκία λόγω της ανάμειξης του Ερντογάν στα εσωτερικά της χώρας (με τις επικρίσεις του για την καθαίρεση του Μ. Μόρσι από τον στρατό). Η Τουρκία ανακάλεσε επίσης τον πρέσβη της, ο οποίος επέστρεψε στο Κάιρο μόλις χθες, χωρίς η Αίγυπτος να προβεί σε αντίστοιχη χειρονομία.

Η ελληνική διπλωματία φαίνεται ότι εκμεταλλεύτηκε άμεσα την κατάσταση. Έτσι, κατά τη συνάντησή τους στο Κάιρο (που σημειωτέον ότι διεξήχθη κανονικά παρά την αναστάτωση που προκάλεσε στην Αίγυπτο η απόπειρα δολοφονίας του υπουργού Εσωτερικών με βομβιστική επίθεση), οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών διακήρυξαν τη δέσμευσή τους σε μια διμερή διαδικασία καθορισμού των θαλασσίων ζωνών, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

"Η Μεσόγειος πρέπει να γίνει ένα πεδίο ειρήνης και ανάπτυξης προς όφελος της Αιγύπτου και της Ελλάδας", τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος, ενώ ο αιγύπτιος ομόλογός του Ν. Φάχμι μίλησε για "νέο πνεύμα συνεργασίας Αιγύπτου και Ελλάδας", αφήνοντας ανοιχτή και την πιθανότητα τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αντιδράσεων τρίτων χωρών, δήλωσε με σαφήνεια πως «στο νέο πνεύμα συνεργασίας Αιγύπτου και Ελλάδας και ενώ αυτή η συνεργασία σταδιακά θα ενισχύεται, πιστεύουμε πως κάθε χώρα έχει τα δικά της συμφέροντα και δεν μας ενδιαφέρει αν τρίτες χώρες ενοχληθούν».

«Η θέση μου είναι ταυτόσημη», απάντησε ο Ευ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε προς όφελος των δυο χωρών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αυτό δεν συνιστά εχθρική προδιάθεση προς άλλη χώρα». Πρόσθεσε ότι προωθείται μια ευρύτερη πρωτοβουλία Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου επί του θέματος και πως σχεδιάζεται να συγκληθούν το ταχύτερο οι Ομάδες Εμπειρογνωμόνων για τον καθορισμό κοινών κριτηρίων στη σχετική συζήτηση, που πάντως θα βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα του διεθνούς δικαίου της Θάλασσας.

Ενδεικτικό της σημασίας που απέδωσε η αιγυπτιακή πλευρά στην επίσκεψη είναι επίσης ότι ο κ. Βενιζέλος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Άντλι Μανσούρ και τον πρωθυπουργό Χ. Ελ Μπέμπλάουι, ενώ παρασημοφορήθηκε από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο ΙΙ.

Είναι περιττό να τονιστεί η σημασία της διπλωματικής αυτής εξέλιξης. Η Αίγυπτος είναι χώρα με "ειδικό βάρος" στον αραβικό κόσμο, αλλά επιπλέον με ιδιαίτερη σημασία για την οριοθέτηση και εκμετάλλευση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ (δείτε εδώ γιατί). Η επαναπροσέγγιση της Αιγύπτου στις ελληνικές και κυπριακές θέσεις, εφ' όσον παραμείνει σταθερή και κατοχυρωθεί και με διακρατική συμφωνία, θα αποτελέσει σημαντικότατο όπλο στην ελληνική "φαρέτρα". Οι εξελίξεις αναμένονται πολύ ενδιαφέρουσες...


http://www.enkripto.com/2013/09/blog-post_5103.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου