Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

ΟΤΑΝ Η ΑΡΜΕΝΙΑ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ


Ήρθε τελικά σήμερα στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, σε μια επίσκεψη μάλλον άνευ ουσίας. Στο πλέον κρίσιμο σημείο κατά την άποψή μας, ερωτηθείς αν η Άγκυρα συμμερίζεται τις θέσεις για μία και αδιαίρετη Κυπριακή Δημοκρατία, στις ατέρμονες διαβουλεύσεις στη Λευκωσία για την σύνταξη -επιτέλους- κοινής διακήρυξης, ο Νταβούτογλου απάντησε με άσχετα λόγια: ''Πολύ λίγες επί μακρόν εκκρεμούσες διενέξεις έχουν συζητηθεί με τόση λεπτομέρεια όσο το κυπριακό, όπου για το συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει μια τεράστια ορολογία''. Για την πλήρως αδιάλλακτη στάση του εν Κύπρω εγκαθέτου του Έρογλου, πρόσθεσε ότι ''η Άγκυρα θέλει να δει βούληση και από την ελληνοκυπριακή πλευρά, που θα δείχνει πως όντως επιθυμεί συνομιλίες, οι οποίες να οδηγήσουν στην επίλυση του κυπριακού''.
Όσον αφορά στα διμερή ζητήματα Αθήνας - Άγκυρας, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Βενιζέλος διεμήνυσε την πάγια θέση της κυβέρνησης, ότι η ελληνική πλευρά δεν αναγνωρίζει θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, αφού ο Νταβούτογλου πρόλαβε και έθεσε εκ νέου θέμα τουρκικής μειονότητας, αναφέροντας ότι ''το θέμα των μειονοτήτων μας πρέπει να θεωρείται ευκαιρία και γέφυρα''.
Θυμίζουμε πως ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πριν έρθει στην Αθήνα επισκέφθηκε το Έριβαν, όπου αρνήθηκε φυσικά τα περί γενοκτονίας των Αρμενίων και αναφέρθηκε σε ''εκτοπισμούς και σε απελάσεις των Αρμενίων κατά την περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας που ήταν απάνθρωποι''. Οι Αρμένιοι εμφανίζονταν προκαταβολικά εξοργισμένοι με τον Νταβούτογλου, εξ’ αιτίας πρόσφατων δηλώσεών του να εκκενώσουν το Ναγκόρνο Καραμπάγ, και ζήτησαν ανοιχτά  από τον Νταβούτογλου κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στο Εριβάν να καταθέσει στεφάνι στο μεγάλο μνημείο των θυμάτων της αρμενικής γενοκτονίας που βρίσκεται στην αρμενική πρωτεύουσα. Παράλληλα κάλεσαν ανοιχτά τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας να αναγνωρίσει επίσημα την γενοκτονία.
Τον Δεκέμβριο του 2009 και μετά από την ασφυκτική πίεση των ΗΠΑ (από την γνωστή μας Χίλαρυ Κλίντον), η Αρμενία είχε υποχωρήσει και υπογράφτηκε ένα πρωτόκολλο για την εξομάλυνση των σχέσεων των δυο χωρών, που είναι εδώ και χρόνια παγωμένες εξ αιτίας της άρνησης της Τουρκίας να αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία. Το πρωτόκολλο αυτό όμως προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Αρμενία και πολύ μεγαλύτερες στην αρμενική διασπορά που πρωτοστατεί στην διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας. Αποτέλεσμα των αντιδράσεων αυτών ήταν να αδρανοποιηθεί και να μην γίνει κανένα βήμα προς την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων.
Φυσικά, εμείς ούτε κατά φαντασίαν δεν θα τολμούσαμε να ζητήσουμε -κατά το αρμενικό παράδειγμα- αφού ήρθε ο Νταβούτογλου στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον Βενιζέλο, να ...κατέθετε στεφάνι στο μνημείο της ποντιακής γενοκτονίας.  Μπορείτε να φανταστείτε ένα τέτοιο αίτημα από μια μνημονιακή και ξενόδουλη κυβέρνηση; Όχι βεβαίως πως οι Τούρκοι θα το δέχονταν, αλλά απλά και μόνο ''για σπάσιμο'', αντισταθμιστικά (και ανταποδοτικά, στο ελάχιστο έστω...)  στα όσα επί δεκαετίες σε βάρος μας πράττουν (αφελληνισμός κατεχόμενης Κύπρου, συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο μέχρι και ανοιχτά της ...Ραφήνας, μέχρι και εμπρησμούς ελληνικών δασών που οι ίδιοι ομολόγησαν κοκ). Η μικρή Αρμενία δείχνει πως δεν πάσχει από εθνική αμνησία και αφασία, δείχνει πως θέλει να ζήσει. Αντίθετα με την Ελλάδα των μνημονίων και της εξάρτησης, όπου θλιβερά διαγκωνιζόμενοι υπουργοί της ''αποδίδουν σέβη'', πότε στη Μέρκελ (''Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας'') και πότε στον Νταβούτογλου. Πόσο χρήσιμες είναι καμμιά φορά οι συγκρίσεις...

http://www.elkeda.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3361:13122013--------&catid=42:2010-01-11-15-12-16&Itemid=92

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου