Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΄΄ΣΕΛΙΔΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ΄΄ - ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΛΟΧΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ Β΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΗΡΟΔΟΤΟΣ 2013)

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΘΑ ΒΡΕΙΤE :
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ * Βιβλιοπωλείο Ιωάννου Χρ. Γιαννάκενα
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ
Χαρ. Τρικούπη 14, τ.κ. 106 79 ΑΘΗΝΑ * Τηλ. 210 3628976 - 210 6440 021 και τοτ. 210 3638435
facebook: ΠΕΛΑΣΓΟΣ – ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ
 
 
διδάκτωρ Ιστορίας πανεπιστημίου Λονδίνου

Η ελληνική συμμετοχή στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αναπόφευκτα συνδέεται με το έπος της Αλβανίας και, κατά δεύτερο λόγο, με τις Μάχες των Οχυρών και της Κρήτης. Παρά τη διάλυσή του όμως, λόγω της κατάρρευσης της άμυνας στη βόρεια Ελλάδα και στη συνέχεια στην Κρήτη, ο Ελληνικός Στρατός δεν κατέθεσε τα όπλα. Τα μικρά τμήματά του που κατόρθωσαν να διαφύγουν στη Μέση Ανατολή, ενισχυμένα από Αιγυπτιώτες εθελοντές και μεμονωμένους φυγάδες που άρχισαν να καταφθάνουν μέσω της Τουρκίας, ανασυγκροτήθηκε από Άγγλους εκπαιδευτές προκειμένου να συμμετάσχει ξανά στον συμμαχικό αγώνα. Οι συνθήκες όμως υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε αυτή η ανασυγκρότηση ήταν δύσκολες. Ένα από τα δυσεπίλυτα προβλήματα που ανέκυψαν ήταν η παρουσία στη Μέση Ανατολή δυσανάλογα μεγάλου αριθμού βαθμοφόρων σε σχέση με τους απλούς στρατιώτες. 

Η λύση που τελικά προκρίθηκε ήταν ένας συνδυασμός της επινοητικότητας του ευφυούς συνταγματάρχη Χριστόδουλου Τσιγάντε και της ευελιξίας που χαρακτηρίζει διαχρονικά ορισμένα κλιμάκια του Βρετανικού Στρατού. Συγκεκριμένα, λόγω της αδυναμίας ουσιαστικής αναχαίτισης του Άφρικα Κορπς από τους Βρετανούς αλλά και προκειμένου να αξιοποιηθεί η πολεμική εμπειρία των Ελλήνων αξιωματικών που είχαν καταφύγει στη Βόρειο Αφρική, επιλέχθηκε τελικά η δημιουργία ενός επίλεκτου ελληνικού καταδρομικού σώματος, του Ιερού Λόχου, οι άνδρες του οποίου, αν και κατά πλειοψηφία βαθμοφόροι, δέχθηκαν να πολεμήσουν ως απλοί στρατιώτες. Στην προώθηση αυτής της απλής αλλά πρακτικής λύσης ο συνταγματάρχης Τσιγάντες (ο οποίος ανέλαβε και την υλοποίηση του εγχειρήματος) είχε την υποστήριξη του συνταγματάρχη Ντέηβιντ Στέρλινγκ, επικεφαλής της διάσημης SAS, το «μοντέλο» της μονάδας του οποίου και ακολούθησε. 

Η συνέχεια υπερέβη κάθε προσδοκία. Ο Ιερός Λόχος όχι μόνο είχε καταλυτική παρουσία στην κατανίκηση του Άφρικα Κορπς, αλλά και κατόρθωσε να «μετασχηματιστεί» και να προσαρμόσει την τακτική του στα πλαίσια των ανορθόδοξων επιχειρήσεων που ανέλαβε εναντίον των γερμανικών δυνάμεων που κατείχαν τα νησιά του Αιγαίου. Υπ’ αυτή την έννοια αποτέλεσε την πιο επιτυχημένη αλλά και ένδοξη μονάδα του «εξόριστου» Ελληνικού Στρατού, αφού δεν σταμάτησε να μάχεται παρά μόνο με την τελειωτική παράδοση του Γ΄ Ράιχ, στις 7 Μαϊου 1945.

Στο βιβλίο που παρουσιάζουμε εδώ ο συγγραφέας, καθηγητής στη Σχολή Ευελπίδων με πλούσιες πανεπιστημιακές περγαμηνές, παρουσιάζει την ιστορία του Ιερού Λόχου, όπως έχει καταγραφεί στις επίσημες στρατιωτικές πηγές. Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο που απευθύνεται πρωταρχικά στους μελλοντικούς αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς, χωρίς να παρουσιάζει νέα δεδομένα, το οποίο όμως μπορεί να χρησιμεύσει σε κάθε φιλίστορα που δεν έχει δυνατότητα πρόσβασης στους πυκνογραμμένους τόμους της ιστορίας της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού. Ο γράφων, πάντως, μπορεί να διαβεβαιώσει, με την εμπειρία της τρέχουσας προσωπικής έρευνάς του επί του θέματος, ότι η φαινομενικά «ολοκληρωμένη» ιστορία του Ιερού Λόχου περιλαμβάνει ακόμη αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία επιτρέπουν μια αναθεώρηση της δράσης του, κατά τρόπο που θα τον εντάξει πιο οργανικά στην ιστορία των ειδικών δυνάμεων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, συμβάλλοντας σε μια λιγότερο τυπική και πολύ πιο σφαιρική αξιολόγησή του.



http://ethnikonthematon.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου