Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΘΗΣΕΙΟΥ : Η ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΣ «Χ»

Γράφει η Θωμαϊς Παριανού
 
Οι παραδόσεις των πιστών λένε πως η εικόνα της Αγίας Μαρίνας βρέθηκε στο χώρο του ναού. Το κτίσμα σχεδιάστηκε από τον του Αχιλλέα Γεωργιάδη και ανεγέρθηκε μεταξύ των ετών 1924 έως 1927, στο λόφο του Αστεροσκοπείου. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Τραυλό, στο χώρο του ναού παλαιότερα λειτουργούσε υδατοδεξαμενή.
Στο εσωτερικό του υπάρχουν αγιογραφίες των Γκρεκού και Σούτσου και ένα εντυπωσιακό μαρμάρινο τέμπλο. Επίσης, διασώζονται η Αγία Τράπεζα του αρχαίου ναού, κάποιες εικόνες από τον 13ο έως τον 18ο αιώνα και σπαράγματα από παλιές μεταβυζαντινές τοιχογραφίες του ναΐσκου τα οποία εκτίθενται εντός του σημερινού ναού. Σήμερα, στο ναό έχει ενσωματωθεί και λειτουργεί ως βαπτιστήριο ένας σπηλαιώδης ναός των αρχών του 13ου αιώνα.

          To Ορμητήριο της Οργάνωσης ‘Χ’ ήταν το Θησείο, όπου ήταν και το σπίτι του Γ. Γρίβα στην οδό Νηλέως 6. Τον Ιούνιο του 1941 ιδρύθηκε η πρώτη οργάνωση. Στο διάστημα της Κατοχής, η Οργάνωση «Χ» πέρα από τους στρατιωτικούς, πλαισιώθηκε από 100ντάδες νέους ανθρώπους, εργάτες, μαθητές, φοιτητές και ευέλπιδες που αγωνίστηκαν  με πάθος κατά των κατακτητών στην αρχή και, μετά την απελευθέρωση, κατά των ορδών του κόκκινου φασισμού που τους  επιτίθονταν, για να αλώσουν την γειτονιά τους. Το πραγματικό αρχηγείο της οργανώσεως βρισκόταν στην αρχή της οδού Ηρακλειδών, στο παλαιό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου. Εκεί βρήκαν κατάλυμα αρκετοί από τους μαχητές της «Χ», πολλοί από αυτούς  μαθητές και  αμούστακα  παιδιά του Θησείου και των γύρω περιοχών, στρατολογημένα και εκπαιδευμένα από τον Γρίβα.
       Θεωρούσαν την Αγία Μαρίνα προστάτιδά τους και ο ιερός Ναός της ήταν για αυτούς, εκτός από τόπος λατρείας, και χώρος εθνικής αντιστάσεως, όπου εσχεδίαζαν κάποιες από τις πολεμικές τους επιχειρήσεις. Είχαν δε κρυμμένο στο ιερό του ναού έναν ασύρματο με τον οποίον επικοινωνούσαν με το Αρχηγείο της Μέσης Ανατολής.  

        Μετά το πέρας του Κομμουνιστο – Συμμοριτοπολέμου,  και όταν αποκαταστάθηκε η έννομη τάξη, η Ελληνική Πολιτεία τίμησε τον Γ.Γρίβα.

 - Στις 3 Μαρτίου του 1959, επί πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή, η Ελληνική Βουλή, σε συνεδρίαση της, ειδικά για τον Γ.Γρίβα, (ο οποίος είχε τότε τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη Πεζικού ε.α.), τον τίμησε ΟΜΟΦΩΝΑ , ως εξής :  
α) του απένειμε τον βαθμό του Αντιστρατήγου  και, στην συνεχεία, εξέδωσε ένα ψήφισμα, που κατέληγε ως εξής:

«… Kηρύσσει τον ένδοξον και ηρωικόν αξιωματικόν του Ελληνικού Στρατού Γεώργιον Γρίβαν (Διγενήν) ΑΞΙΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ».
β) του απένειμε ειδική προσωπική σύνταξη «…αποτελουμένην εκ του συνόλου των ενεργεία αποδοχών του βαθμού εις ον θέλη προαχθή, μετά πλήρων και πάσης φύσεως επιδομάτων και προσαυξήσεων ….».κλπ

-  Εκτός από την Βουλή, ο Γρίβας τιμήθηκε και από τον Δήμο της Αθήνας (δήμαρχος Νικόλαος Γιατράκος)  δια της υπ’αριθμ.1402 / 12-11-90, απόφασης του 3ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων, το οποίο ονόμασε τον Βράχο πίσω από τον Ιερό Ναό της Αγ.Μαρίνας Θησείου σε λόφο ‘Λόφο Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα Διγενή και τοποθέτησε μαρμάρινη αναμνηστική πλάκα. στο σημείο που έγραφε 
 
«ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΞΙΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟ, ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΡΙΒΑ – ΔΙΓΕΝΗ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΕΡΘΕΙΣΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ, Ο ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, 1990 ».

Για την ιστορία, σας λέμε ότι η πλάκα αυτή δεν υπάρχει πια. Επανειλημμένως έπεσε θέμα βανδαλισμών από "αγνώστους" και τέλος αφαιρέθηκε τελείως, επί δημαρχίας ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ. Μία πρόταση που είχε κάνει ο (μακαρίτης πλέον ) ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  ΚΟΥΡΟΥΠΟΣ, τότε Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου  Μαχητών και Φίλων της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεων «Χ», να στηθεί ορειχάλκινος ανδριάντας του Γ.Γ.Διγενή, ύψους 2 μέτρων, πάνω σε μαρμάρινη βάση ύψους 1,75, κατόπιν μειοδοτικού διαγωνισμού και με έξοδα του Συνδέσμου «Χ», στην Πλατεία του Θησείου, έτυχε της σύμφωνης γνώμης  12 Πανελληνίων Συνδέσμων και Οργανώσεων 1941 – 1944 , υπό την Προεδρία του Συνδέσμου ΕΟΕΑ – ΕΔΕΣ «ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΖΕΡΒΑΣ». Σε αυτό συμφώνησαν και  «αι (45) Συνεργαζόμεναι Εθνικαί Οργανώσεις της Ελλάδος», με έδρα τον Φιλολογικό Σύλλογο "ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ" και «οι εν Ελλάδι Οργανώσεις Κυπρίων Φοιτητών ΔΡΑΣΙΣ – ΚΕΣ».

Το 1991, το Αρχιτεκτονικό Τμήμα του Δήμου Αθηναίων απέρριψε την ανέγερση του ανδριάντα του Γρίβα στην Πλατεία Θησείου λέγοντας, μεταξύ των άλλων, ότι ο ανδριάντας αυτός θα ήταν «ξένο στοιχείο ως προς τις μνήμες και την ιστορία του Θησείου» και αναφέρεται στην Ιστορία και τα αρχαιολογικά μνημεία που υπάρχουν εκεί {Ακρόπολη, Αρχαία Αγορά, Θησείο / Ναός του Ηφαίστου, κλπ}.

Και ρωτάμε εμείς, οι αφελείς: Η ανέγερση του τεμένους στο Βοτανικό, και μάλιστα σε στρατιωτικό χώρο,  που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, με τις ευλογίες της αριστερο – θολοκουλτουρας και της Νέας Τάξης,  ταιριάζει με την Ιστορία και τις μνήμες της Πατρίδας μας; Και η μουσουλμανική  "εικαστική του άποψη δένει" με την εικόνα των αρχαίων μας μνημείων;
Ας δούμε τι λέει ο ηρωικός Σημαιοφόρος  Αθανάσιος Τσάκαλης, ο οποίος διώκεται, γιατί αντιστέκεται σε αυτό και σε πολλά άλλα:
«»…..προφανώς  μου υποδεικνύετε να “σωπάσω”, δηλαδή να μη φωνάζω ενάντια στο Δ.Ν.Τ. (Δήμιοι Νέας Τάξης), στην ανέγερση του μουσουλμανικού Τεμένους σε στρατιωτική περιοχή, που πριν λίγα χρόνια, ο Δήμος Αθηναίων, σας είχε ζητήσει την παραχώρηση της εν λόγω περιοχής, για να κατασκευαστούν γήπεδα μπάσκετ και παιδικές χαρές. Τότε αρνηθήκατε κατηγορηματικά την εκχώρηση στο Δήμο. Τώρα για το Τέμενος, υπογράψατε την παραχώρηση της στρατιωτικής περιοχής.
Μου υποδεικνύετε να “σωπάσω” στην εισαγωγή αλλοδαπών στις Στρατιωτικές σχολές, αφού δεχτήκατε να αφαιρεθεί το Γένος από τα κριτήρια εισαγωγής.
Μου υποδεικνύετε να “σωπάσω”, στην παραχώρηση της Εθνικής κυριαρχίας, μέσω των Μνημονίων, στην κατάργηση των παρελάσεων, στην άρνησή μου να παραλάβω τον Α.Μ.Κ.Α., στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και τέλος στα οικονομικά - εργασιακά δικαιώματα του κλάδου μας.
Αναφέρω για τα παραπάνω, ότι δεν πρόκειται να σωπάσω, διότι τούτο εδώ το χώμα, είναι ποτισμένο με το αίμα των προγόνων μου και για να με δεχτεί, θα πρέπει να το έχω τιμήσει.

γ) Στα χρονικά διαστήματα που αναφέρετε ότι έχω δυσμενή κρίση, απάδει διότι εκτός του ότι οι βαθμοί που αναφέρετε είναι προακτέοι βάσει του Ν.2439/1996, άρθρο 12, παράγραφο 7, ως εκ τούτου, υφίσταμαι επιλεκτική αρνητική κρίση, λόγω του ότι ένας Αξιωματικός, σε μια έκθεση ικανοτήτων, κρίνεται σε 13 σημεία και όχι σε 2, που εσείς αναφέρετε.
να σωπάσω, διότι τούτο εδώ το χώμα, είναι ποτισμένο με το αίμα των προγόνων μου και για να με δεχτεί, θα πρέπει να το έχω τιμήσει».

Εμείς , τι να πούμε;;; Η Αγία Μαρίνα να βάλλει το χέρι της !!!


http://ethnikiantistasix.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου