Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

ΒΡΗΚΑΝ ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ, ΚΑΛΜΠΟΥΡΤΖΗ: ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΣΤΟΝ ΠΕΝΤΑΔΑΧΤΥΛΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΑΦΗΣΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΠΝΟΗ...

Η Μαρία Καλμπουρτζή, πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, επιβεβαίωσε σήμερα τις χθεσινές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έχουν ταυτοποιηθεί με την μέθοδο του DNA οκτώ οστά του πατέρα της Στυλιανού Καλμπουρτζή, ο οποίος το 1974 ήταν αντισυνταγματάρχης του Ελληνικού στρατού και το 2011 η Ελληνική Πολιτεία του απένειμε για την ηρωϊκή θυσία του στην Κύπρο τον βαθμό του αντιστράτηγου.

«Είναι μια θετική εξέλιξη και για μένα προσωπικά είναι μια ιδιαίτερη ανακούφιση, παρ' όλα τα αντιφατικά και ανάμικτα συναισθήματα που έχω», δήλωσε η κα Καλμπουρτζή, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, μετά την συνάντηση της με τον Κύπριο Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτη Φωτίου.

Το θέμα του Καλπουρτζή,ανέφερε,«φαίνεται να έχει μπει στην τελική του ευθεία,καθώς υπάρχει αυτή η ταυτοποίηση».

Η διαδικασία ταυτοποίησης βρίσκεται σε εξέλιξη,ανέφερε η κα Καλμπουρτζή και εξέφρασε την ελπίδα να ταυτοποιηθούν και άλλα οστά του πατέρα της.

Ο Στυλιανός Καλμπουρτζής, αντισυνταγματάρχης το 1974 και διοικητής της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού (ΜΠΠ) μετά από τριήμερη άνιση μάχη με καταδρομείς του Τουρκικού στρατού,έπεσε ηρωϊκά στις 23 Ιουλίου μαζί με 37 άνδρες του,στην διάβαση Πέλλα Πάϊς -Συγχαρί, στην οροσειρά του Πενταδακτύλου. Τα οστά βρέθηκαν σε χώρο ταφής στην περιοχή της μάχης, στο πλαίσιο εκταφών της Διερευνητικής Επιτροπής για Αγνοουμένους (ΔΕΑ).

Η κα Καλμπουρτζή, συνοδευόμενη από τον πρόεδρο της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Νίκο Θεοδοσίου,επισκέφθηκε το στρατόπεδο Πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς, λίγο έξω από την Λευκωσία, το οποίο φέρει το όνομα του πατέρα της. Συναντήθηκε με τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς,αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη και το διοικητή του στρατοπέδου, αντισυνταγματάρχη Γεώργιο Λοϊζου. Στην προτομή του πατέρα της, η οποία βρίσκεται στο στρατόπεδο,ο αντιστράτηγος Μπασιακούλης και η κ. Καλμπουρτζή κατέθεσαν στεφάνια.

Τα νέα για τα θετικά αποτελέσματα ταυτοποίησης οστών του πατέρα της η κ. Καλμπουρτζή τα πληροφορήθηκε, λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη της στην Κύπρο ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων.

Η κα Καλμπουρτζή χαιρέτισε ημερίδα για τους Αγνοουμένους και είχε χωριστές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, τον εκπρόσωπο της Ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΔΕΑ Νέστορα Νέστορος, την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για θέματα Αγνοουμένων, Σκεύη Κουκουμά , και άλλους αρμόδιους παράγοντες.

Στις συναντήσεις συζητήθηκαν τρόποι καλύτερου συντονισμού για να υπερπηδηθούν προβλήματα που υπάρχουν αυτή την στιγμή όσον αφορά την διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου διαβεβαίωσε ότι η θέση της Κυπριακής Πολιτείας είναι ότι «με το ίδιο ενδιαφέρον που αυτή την στιγμή ενεργούμε για τους δικούς μας αγνοούμενους, το ίδιο κάνουμε και για τους αδελφούς Ελλαδίτες αγνοούμενους».

Τόνισε ότι οι έρευνες της ΔΕΑ δεν προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, διότι «η Τουρκία συνεχώς θέτει και προβλήματα και θέματα τα οποία δημιουργούν καθυστερήσεις».

Ο κ.Φωτίου,απαντώντας σε ερώτηση για τις έρευνες που θα αρχίσουν στην περιοχή του Τύμβου της Μακεδονίτισσας όπου κατέπεσε το 1974 από φίλια πυρά ελληνικό αεροσκάφος, είπε ότι οι θα αρχίσουν τέλη Ιουλίου αρχές Αυγούστου.

Η κα Καλπουρτζή δήλωσε πως θεωρεί ότι «νομικά πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, ώστε η Τουρκία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, αλλά και να λύσουμε και τα κενά τα δικά μας Κύπρου και Ελλάδας, που είναι προβλήματα συνεργασίας και συντονισμού».


http://www.stoxos.gr/2015/04/blog-post_5042.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου