Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

ΟΙ ΗΠΑ ΠΑΝΕ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ...Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΤΙ ΑΝΗΣΥΧΕΙ

ΠΗΓΗ: STRATFOR
ΤΙΤΛΟΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ: «World Powers Consider the Wider Implications of a Grexit» (Οι παγκόσμιες δυνάμεις εξετάζουν τις ευρύτερες συνέπειες ενός Grexit)


H Ελλάδα οφείλει να λάβει δύσκολες αποφάσεις τον Ιούνιο. Αν ζητήσει χρήματα από την ευρωζώνη θα τα λάβει, αλλά με υψηλό κόστος. Η άλλη επιλογή είναι να διακινδυνεύσει την έξοδό της από την Ευρωζώνη. Αντιμετωπίζοντας οικονομική, πολιτική και κοινωνική αβεβαιότητα το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να επιτύχει συμφωνία με την ΕΕ ώστε να κρατήσει εν ζωή την ελληνική οικονομία. Όμως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και χώρες, όπως οι Γερμανία, έχουν φτάσει στα όρια της υπομονής τους.
Αν και η ελληνική κρίση δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνόδου της G-7, εντούτοις το ελληνικό ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο της συνόδου. Το ζήτημα της ελληνικής οικονομικής κρίσης εξελίχθηκε σε μια συζήτηση για τις γεωπολιτικές επιπτώσεις μια ενδεχόμενης ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη, κατ’ αρχήν και από την ΕΕ, ενδεχομένως.
Η αμερικανική αντιπροσωπεία στην G-7 εξέφρασε την ανησυχία της για τις επιπτώσεις τις πολιτικές και στον τομέα της ασφάλειας, που θα έχει η πιθανή ελληνική έξοδος. Οι Αμερικανοί θεωρούν πως μια απελπισμένη ελληνική κυβέρνηση θα στραφεί προς τη Ρωσία για οικονομική βοήθεια, παραχωρώντας ανταλλάγματα.

Επίσης, οι ΗΠΑ ανησυχούν για το πολιτικό και κοινωνικό χάος που θα επακολουθήσει της ελληνικής εξόδου από το ευρώ, το οποίο χάος θα εκμεταλλευτούν ακραίες ομάδες, ελληνικές, αλλά και ξένες. Τις αυτές ανησυχίες έχουν εκφράσει και Γερμανοί αξιωματούχοι. Η Γερμανία θέλει να δώσει ένα μάθημα στην Ελλάδα, αλλά παράλληλα ανησυχεί για την επίδραση μιας ενδεχόμενης ελληνικής εξόδου για την επιβίωση της Ευρωζώνης.
Οι ανησυχίες αυτές δεν είναι ατεκμηρίωτες. Η Ελλάδα έχει στρατηγικό συμφέρον να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Ρωσία, λόγω της εξάρτησής της από τη ρωσική ενέργεια, την πιθανότητα ρωσικών επενδύσεων και την συμμετοχή της σε ενεργειακά έργα υποδομής, όπως ο αγωγός Turkish Stream. Στην Ελλάδα επίσης υπήρχαν εξτρεμιστικές ομάδες. Ακόμα σημαντικότερη είναι η στρατηγική σχέση της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο μια περιοχή ήδη ασταθή.
Παρόλα αυτά η ελληνική ηγεσία δεν είναι κοντά σε συμφωνία. Τις τελευταίες ώρες πολλοί Έλληνες αξιωματούχοι δηλώνουν πως μια συμφωνία θα υπάρξει πολύ σύντομα. Όμως οι αξιωματούχοι της ΕΕ και της Γερμανίας είναι πιο επιφυλακτικοί. Ο Βίτορ Κοντσάντσιο, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είπε πως η αδυναμία της Ελλάδας να καταβάλει τις οφειλόμενες δόσεις στο ΔΝΤ η ΕΚΤ δεν θα σταματήσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες εξαρτώνται από αυτή τη ρευστότητα.
Ελλάδα και ΕΕ έχουν ακόμα λίγες ημέρες για να καταλήξουν σε συμφωνία. Η Αθήνα πρέπει να καταβάλει δόση προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου και ο χρόνος στενεύει. Το Stratfor υπολογίζει πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καταβάλει, πάντως, τις οφειλές της στην ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, χωρίς έξωθεν οικονομική βοήθεια. Η πραγματικότητα αυτή θα επιβάλει στην Ελλάδα να προχωρήσει σε μια προσωρινή συμφωνία.
Σε μια επίδειξη σιγουριάς ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Βαρουφάκης είπε στις 18 Μαΐου, πως μια συμφωνία θα υπάρξει εντός μιας εβδομάδας. Μέρκελ και Ολάντ πιέζουν επίσης για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι την 31η Μαΐου. Η αισιοδοξία αυτή δεν έχει βάση. Οι τεχνοκράτες που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις μιλούν για μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, ειδικά στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Τα ζητήματα αυτά αποτελούν και το μεγάλο εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας.


http://www.defence-point.gr/news/?p=129655

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου